Sponsored Link

Monday, May 11, 2015

Musim Sambal Kulat Taun@Tahun atau Cendawan Petir

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...

Sambal Kulat Taun


Apa khabar semua pembaca yang kasihi sekalian ^^,harap dalam keadaan sihat belaka, ngeee dah lama tak post apa-apa....blog travelog pun masih belum siap ngeh ngeh sabar ye...

Okay...huhu ape pun dah lame tak post resepi, eh memang saya jarang post mengenai resepi pun hehe...

Anyway semalam dalam perjalanan ke temerloh, kat area Kg Embun, ni haaaa...tumbuhan ni ada...Kulat Taun atau Tahun...kenapa panggil tahun...mak saya kata orang dolu-dolu bagi nama sebab die tumbuh sekali setahun sahaja...hehe tak taulah betul ke tak...tapi maksudnye jarang2 lah ade tapi bila ada memang org carik sangat...sebab sangat sedak!!!

Mak pun kata, ada aje yang tumbuh lebih dari sekali pun...dia lebih mengikut musim...dulu-dulu ada selalu tumbuh kat kebun getah kami tapi sekarang dah takde...kat rumah mak saudara pun dah tak tumbuh...kadang ada tumbuh di kawasan kebun kelapa sawit.

Mak kata ia akan ade banyak tumbuh muncul mase musim hujan dan panas dan ade petir banyak...hehehe sebab itu ade tempat panggil dia cendawan petir ^^...


Keunikkan yang membezakan kulat tahun dengan cendawan lain ialah kerana ia tumbuh setahun hanya sekali dan sukar untuk memperolehnya kecuali di ladang-ladang kelapa sawit atau getah dan kawasan berbusut di belukar kampung.

Sekarang memang kat Chenor ni selalu hujan petang dan panas di pagi hari...and bila hujan ada petir.

Ia adalah sejenis cendawan atau kulat liar yang tumbuh, saya tak tahu kalau ade nama scientific atau tidak...agaknya kalau die boleh di kultur kan macam cendawan tiram mau popular kot...huhu...

Sebab serius sangat sedaaaaaaaaaaak...ngeee...

Macam2 jenis masakan dibuat kulat taun ni...tapi ini adalah salah satu kesukaan kami berdua, Sambal merah kulat taun, arwah ayah pula suka masak sayur air manis....hehe...arwah tok gemok pulak suka masak sayur lemak manis, ada yang suka masak gulai lemak kuning ikut lah kesukaan masing-masing.

Dalam 5 tahun yang lepas setahu saya, ia masih jual agak murah harganya, seikat atau seplastik masih lagi berharga RM 2 atau RM 3, tapi sekarang mau cecah RM4 atau RM5 ringgit lah...

Okay lagi satu tips, jangan beli yang sudah kembang beli yang masih kuncup ye pembaca sekalian sebab lebih sedap ^^.

Sebelum masak kulat taun ni, memang kene bersihkan dulu kesan-kesan tanah, lendir di kepala kulat tersebut dan potong sedikit di kepalanya...bersihkan dan potong ikut kesesuaian seperti gambar di atas ^^.

Kat bawah ni resepi mak :

Sambal Merah Kulat Taun@ Tahun.

Bahan-bahan

Kulat taun 3 ikat
Lada kering 10-20 keping (kalau suka pedas tambah lagi)
belacan 1 inci setengah
Bawang merah kecil 10-15 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Halia 3/4 inci
Garam kasar secukup rasa (tak perlu banyak sebb dah ade belacan)
Minyak masak secukupnya
Air jika perlu

Cara membuatnya


Bersihkan Kulat taun, check betul takut ada ulat atau serangga dan sisa tanah, belah dua kulat tersebut, sebab kadang-kadang dia tak elok. kalau tak dicuci dengan betul mungkin boleh menyebabkan bisa perut atau bisa hati, loya dan mual.

Kesemua lada, belacan, bawang merah, dan bawang putih, dan halia ditumbuk halus. kami orang lama dan kampung masih menggunakan lesung batu ahaks sebab masih ada rasa kicknya lagi. 

Tapi jika pembaca sekalian risau lenguh tangan atau tiada lesung batu, sila guna kan pengisar biasa yang tidak perlu menggunakan air, macam food processor tapi jangan wet blender..sebab ia akan mengurangkan kesedapan.

Tumiskan bahan kisar tersebut sehingga naik bau dan naik minyak, sesudah itu masukkan kulat taun tersebut dan kacau sehingga dia masak. Jika perlu tambah sedikit air jika tidak tak perlu. Rasa jika kurang masin tambahkan garam.

Tidak perlu aji sebab perasa asli belacan sudah ada ^^.



Hidangkan makan bersama nasi putih serta ayam goreng atau ikan sungai goreng puhhh....sangat sedap para pembaca yang dikasihi sekalian ^^.

Setahu saya kulat taun ni terkenal serata negeri Pahang lebih lebih lagi area, yang banyak kelapa sawit, pokok getah dan sebagainya, maksud saya di felda juga...Chenor, Maran, Gambang dan sebagainya...huhu orang pahang sila tinggalkan komen tahu ke tidak ahaaks...

Selamat mencuba ^^

 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (31) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (223) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)