Sponsored Link

Sunday, May 31, 2015

I love You means ^^


Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 


“I love you” means that I accept you for the person that you are, 
and that I do not wish to change you into someone else. 
It means that I will love you and stand by you even through the worst of times. 
It means loving you even when you’re in a bad mood, 
or too tired to do the things I want to do. 
It means loving you when you’re down, not just when you’re fun to be with. 
“I love you” means that I know your deepest secrets and do not judge you for them, asking in return that you do not judge me for mine. 
It means that I care enough to fight for what we have,
 and that I love you enough not to let go. 
It means thinking of you, dreaming of you, wanting and needing you constantly, and hoping you feel the same way for me. 

– Unknown -

taken from minion qoutes in Facebook ^^

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Thursday, May 28, 2015

Knowing him

Add caption
Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...

Knowing him...
  • make me realizes how some woman can be weak in relationship...
  • make me realizes how fragile some woman can be....
  • make me realizes, some woman can be so emotional...
  • make me realizes some woman do like attention and care...
  • makes me realizes woman is actually so simple yet in same time can be complicated...
  • makes me realizes happy and sad can be really together....
  • makes me realizes pleasure and hurt can be at the same time...
  • makes me realizes love can make people lost sanity at a times...
  • makes me realize love can bring out the best n the worst in someone...
  • makes me realize tough heart can be soften too...in time...
  • make me realizes man and woman are totally different (i've known it just ignoring it lol)
  • ....knowing him makes me know myself bit more...
  • ....makes me need to stop sometimes, take deep breath and clear out my head...


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Song of The Month: Have You Ever by Brandy lyrics




finally the video has finished...hopefully tak kene buang uhuhu

Have You Ever 
by 
Brandy

[Chorus]
Have you ever loved somebody so much
It makes you cry
Have you ever needed something so bad
You can't sleep at night
Have you ever tried to find the words
But they don't come out right

Have you ever, have you ever

Have you ever been in love
Been in love so bad
You'd do anything to make them understand
Have you ever had someone steal your heart away
You'd give anything to make them feel the same
Have you ever searched for words to get you in their heart
But you don't know what to say
And you don't know where to start

[Chorus]Have you ever loved somebody so much
It makes you cry
Have you ever needed something so bad
You can't sleep at night
Have you ever tried to find the words
But they don't come out right

Have you ever, have you ever

Have you ever found the one
You've dreamed of all of your life
You'd do just about anything to look into their eyes
Have you finally found the one you've given your heart to
Only to find that one won't give their heart to you
Have you ever closed your eyes and
Dreamed that they were there
And all you can do is wait for the day when they will care

[Chorus]
Have you ever loved somebody so much
It makes you cry
Have you ever needed something so bad

You can't sleep at night
Have you ever tried to find the words
But they don't come out right

Have you ever, have you ever

What do I gotta do to get you in my arms baby
What do I gotta say to get to your heart
To make you understand how I need you next to me
Gotta get you in my world
'Cuz baby I can't sleep

[Chorus]
Have you ever loved somebody so much
It makes you cry
Have you ever needed something so bad
You can't sleep at night
Have you ever tried to find the words
But they don't come out right

Have you ever, have you ever

                                                                       have you ever...



Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Tuesday, May 12, 2015

Kenapa dan Mengapa?

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...


Kalau ikutkan hati nak aje kata jangan ganggu lagi boleh tak?

dengan hurf CAPS..tapi nampak macam kasar sangat pulak....:(

tapi tak sampai hati pulak sebab mengenangkan sebagai kawan...

kenape? kenape masih perlu begitu?

Mengape? mengape perlu begitu?

Tidak perlu lagi...cukuplah...benda yang lepas sudahlah...tiada apa-apa pun lsebenanya

Tidak pernah bermula dan ia memang tidak akan dimulakan...

Kenape tidak boleh tegur macam orang biasa? cakap normal?..macam kawan tegur kawan?

rodong tegur rodong?...*sigh...susah betul....


I'm happy now...seriously with someone ^^ even its impossible :(


 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Kisah Kulat taun lagi ^^

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Apa khabar pembaca yang dikasihi sekalian...hehe bertemu lagi kita malam ini...

mesti terkejut tak habis lagi ke pasal kulat taun ni....bau aje semalam saya ppst lagi pasal ni...

kalau pembaca  baca post ini Kulattaun, saya pernah sebut, mak kata dulu-dulu selalu juga tumbuh di bukit *(takelah bukit cam tanah tinggi aje) depan rumah saya kat Pokok kelapa yg ade didepan tu...nantilah saya postkan gambar atau boleh tengok kat insta saya ^^ hehe...

Anyway kisahnya, petang tadi, abang lan (tukang potong rumput bulan2 kami) menebas sekeliling pagar...die jumpa kulat taun tuumbuh di tepi busut belah kanan rumah...dekat dengan pokok durian huhu...

Freshly kutip tepi rumah ^^


Rupanya senang aje nak cabut dari tanah,goyangkan sikit kepala die,dan tarik...die keluar.hehe dapat pengalaman baru...mak dok sebut-sebut die pernah tumbuh kat kawasan rumah..alih ade hari ini..huhu

Ya Allah, sungguh tak sangka...dah lama tak tumbuh..tapi dah banyak yang kembang..tapi kan saya nak cakapnya ia lebih cantik dari yang saya beli hari ahad hari tu...kalaulah semalam saya pergi tengok mesti masih banyak lagi yang tak kembang huhu...aduyai..rezeki...

Sebab saya ni adik bongsu yang suka mengdengki...huhu...semalam saje aje post sambal kulat dalam whats app group kami...ape lagi ihihihi ramai yg suruh carik...petang semalam saye pergi tengok takde pun..huhu kat embun tu...

nak kate rezeki ade pulak hari ini, banyak..elok sangat kulat tu...so kami bagi ajelah kat dieorg huhu...

Kulat ni sebenarnya bisa jugak...tak boleh makan banyak sangat, angin takpun boleh sebab lelah...ahaks...

So that's the story of today tatata...^^


 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Monday, May 11, 2015

Musim Sambal Kulat Taun@Tahun atau Cendawan Petir

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...

Sambal Kulat Taun


Apa khabar semua pembaca yang kasihi sekalian ^^,harap dalam keadaan sihat belaka, ngeee dah lama tak post apa-apa....blog travelog pun masih belum siap ngeh ngeh sabar ye...

Okay...huhu ape pun dah lame tak post resepi, eh memang saya jarang post mengenai resepi pun hehe...

Anyway semalam dalam perjalanan ke temerloh, kat area Kg Embun, ni haaaa...tumbuhan ni ada...Kulat Taun atau Tahun...kenapa panggil tahun...mak saya kata orang dolu-dolu bagi nama sebab die tumbuh sekali setahun sahaja...hehe tak taulah betul ke tak...tapi maksudnye jarang2 lah ade tapi bila ada memang org carik sangat...sebab sangat sedak!!!

Mak pun kata, ada aje yang tumbuh lebih dari sekali pun...dia lebih mengikut musim...dulu-dulu ada selalu tumbuh kat kebun getah kami tapi sekarang dah takde...kat rumah mak saudara pun dah tak tumbuh...kadang ada tumbuh di kawasan kebun kelapa sawit.

Mak kata ia akan ade banyak tumbuh muncul mase musim hujan dan panas dan ade petir banyak...hehehe sebab itu ade tempat panggil dia cendawan petir ^^...


Keunikkan yang membezakan kulat tahun dengan cendawan lain ialah kerana ia tumbuh setahun hanya sekali dan sukar untuk memperolehnya kecuali di ladang-ladang kelapa sawit atau getah dan kawasan berbusut di belukar kampung.

Sekarang memang kat Chenor ni selalu hujan petang dan panas di pagi hari...and bila hujan ada petir.

Ia adalah sejenis cendawan atau kulat liar yang tumbuh, saya tak tahu kalau ade nama scientific atau tidak...agaknya kalau die boleh di kultur kan macam cendawan tiram mau popular kot...huhu...

Sebab serius sangat sedaaaaaaaaaaak...ngeee...

Macam2 jenis masakan dibuat kulat taun ni...tapi ini adalah salah satu kesukaan kami berdua, Sambal merah kulat taun, arwah ayah pula suka masak sayur air manis....hehe...arwah tok gemok pulak suka masak sayur lemak manis, ada yang suka masak gulai lemak kuning ikut lah kesukaan masing-masing.

Dalam 5 tahun yang lepas setahu saya, ia masih jual agak murah harganya, seikat atau seplastik masih lagi berharga RM 2 atau RM 3, tapi sekarang mau cecah RM4 atau RM5 ringgit lah...

Okay lagi satu tips, jangan beli yang sudah kembang beli yang masih kuncup ye pembaca sekalian sebab lebih sedap ^^.

Sebelum masak kulat taun ni, memang kene bersihkan dulu kesan-kesan tanah, lendir di kepala kulat tersebut dan potong sedikit di kepalanya...bersihkan dan potong ikut kesesuaian seperti gambar di atas ^^.

Kat bawah ni resepi mak :

Sambal Merah Kulat Taun@ Tahun.

Bahan-bahan

Kulat taun 3 ikat
Lada kering 10-20 keping (kalau suka pedas tambah lagi)
belacan 1 inci setengah
Bawang merah kecil 10-15 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Halia 3/4 inci
Garam kasar secukup rasa (tak perlu banyak sebb dah ade belacan)
Minyak masak secukupnya
Air jika perlu

Cara membuatnya


Bersihkan Kulat taun, check betul takut ada ulat atau serangga dan sisa tanah, belah dua kulat tersebut, sebab kadang-kadang dia tak elok. kalau tak dicuci dengan betul mungkin boleh menyebabkan bisa perut atau bisa hati, loya dan mual.

Kesemua lada, belacan, bawang merah, dan bawang putih, dan halia ditumbuk halus. kami orang lama dan kampung masih menggunakan lesung batu ahaks sebab masih ada rasa kicknya lagi. 

Tapi jika pembaca sekalian risau lenguh tangan atau tiada lesung batu, sila guna kan pengisar biasa yang tidak perlu menggunakan air, macam food processor tapi jangan wet blender..sebab ia akan mengurangkan kesedapan.

Tumiskan bahan kisar tersebut sehingga naik bau dan naik minyak, sesudah itu masukkan kulat taun tersebut dan kacau sehingga dia masak. Jika perlu tambah sedikit air jika tidak tak perlu. Rasa jika kurang masin tambahkan garam.

Tidak perlu aji sebab perasa asli belacan sudah ada ^^.



Hidangkan makan bersama nasi putih serta ayam goreng atau ikan sungai goreng puhhh....sangat sedap para pembaca yang dikasihi sekalian ^^.

Setahu saya kulat taun ni terkenal serata negeri Pahang lebih lebih lagi area, yang banyak kelapa sawit, pokok getah dan sebagainya, maksud saya di felda juga...Chenor, Maran, Gambang dan sebagainya...huhu orang pahang sila tinggalkan komen tahu ke tidak ahaaks...

Selamat mencuba ^^

 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

My Babbling

Advice (31) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (223) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)