Sponsored Link

Thursday, April 03, 2014

Travelogue: Girls Day Out 21st - 23rd February 2014 at Sunway Lagoon and Bukit Cahaya Seri Alam ^^

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...


On my way to LPT
(this post dah lame siap, but siap bila tragedi mh370 terjadi, seriyes mase tu tak sampai hati nak post...so baru nilah rase ok nak post.)

Salam para pembaca yang dikasihi sekalian, setelah sekalian lamenye dapat jugak bertemu dengan diaorg nie...huhu...yes I'm chilling at Key El...^^ Dulu duk kat KL asyik chilling kat hutan, gunung, bukit, laut, pulau...hahhaa...kali ini pasei dah duk kg, chilling kat bandar pulak...jangan jeless.....ngeh ngeh...

Perjalanan bermula pada hari jumaat petang, saya terus menuju ke rumah Nana Chan. Awesome, always love to drive. Pernah saya bercita tuk travel by car ke utara dan juga selatan...tapi tak pernah tercapai.

Kali ini CBE saya tinggalkan..naik viva saja...huhi jimat minyak..(thanks to my dearest sis)...huhu...Alhamdulillah kat LPT, tiada kesesakannya jalan...erm tapi bila sampai kat MRR2 aje...huish...sesak!!!..huhu tapi tak kisahlah sangat...dah biase...so redah ajelah...teringat jugak nak ikut jalan belakang tu, yg naik bukit nampak bandaraya kl..bukit ape namenye, Bukit Belacan kot...entahlah...tak ingat...tapi ish takut laks malam2 ni sorang...bukan ape dah lame tak lalu...so redah ajelah kesesakan..."bringing all the memories" mase duk kt Taman Melati, ulang alik gi keje...^^

Dalam pukul 9 lebih, sampai kat Nanding, singgah petronas jap..huish ramai orang sangat kat sini. Pastu saya terlupa, sebab dah lame tak travel...berus gigi pun penulis lupa nak bawak...kikiki..so kena singgah kedai japlah...huhu...

tu terlambat skit sampi rumah Nana Chan...huhu...serius sangat nervous...entahlah...sebab ape...terasa kekurangan diri kot...huhu..yelah dah tak sama dengan diaorg... -__-.

Ape-apepun syukur dapat jumpe diaorg....huhu..ingatkan tak nak makan dah...tapi...huhu dah sedia makan malam pulak...simple...tapi saaaaangat sedap...tu yg best...rase cam kat rumah sendiri...huhu...

Sambil mkn borak, lepas mkn borak depn tv , lepas tu masuk tido...sebelum masok tido chit chat lagi sambil bring2...huhu...dah lame tak bercakap...huhu...ni tak masuk jumpe sorang...serious...rindu "Girls talk"...huhu kononlah sangat girlnya kan....^^

Tidur agak lambat, badan rase penat...alamak...Zizah kate ade bunyi....uwaaaaaaaaaaaaaa....haish tak boleh jadi kene gi check nanti...-_-

Pantai buatannye...

Dalam pukul 9.30 pagi sampai di sana, jumpa Miza....weeeeeeeeeeeeeeeeee...dah lame tak jumpe...sejak die berhenti dari Much rasenyer....

Kami breakfast same kat kedai mamak..huhu...

On the saturday morning pergi ke Sunway Lagoon. Nak info lebih slik klik pada link. Arigato nana chan. Makan pagi pun ada org belanja...huhu...Untuk pengetahuan sunway tak bayar pun untuk saye advertise...tapi serius best...galakkan pergi..tapi yelah agak costly jugaklah dengan belanje makan lagi...aduish...but serius its FUN.

At sunway ni ade 5 park, water, extreme, adventure, scream, wildlife...so kami dapat package tuk semua.

Paling best bagi saya Vuvuzuela die...ye gelongsong air terbesar, baru siaplah...pergi awal pagi tak ramai org...siap dua kali kami naik...tak rugi...sape yg suke cabaran adrenalin...ha naiklah ni...huhu...best...Memang banyak, memang tak cukup sehari saje..tapi biaselah...kita naik apa yg nak sahaja...^^...ada wet and dry park....

yg oren tu vuvu zuela, nampak kecik tapi besar
After that kami naik yg lain juge tapi yg lamelah...then berjalan ke adventure park naik Grand Canyon River Rapids, then berape lagilah...hehe tak larat nak cite semua...sebab biase saje....terus kami melalui Jambatan yan terpanjang tu kan...nak gi flying fox...serius best!!!

Ada banyak jugaklah...tapi yg kami cube adalah....yg paling best rasenye flying fox, ATV, memanah, paintball, wallclimbing (tapi tak berjaya pun)...huhu...gambar banyak ade pada smartphone orang lain...yelah mereka ade smartphone...saye kamera cap pinjam...huhu...tak sempat...sebab selalu kene air....so tak banyak keluar ambik gambar...

Ala tepi pantai..^^

Kami juga berjalan-jalan di wildlife die...hehe okes...education trip pulak...huhu...
Sebelum tu terlupe... ada waterplexx 5D...hahha ni best...awesome okeh...bile masuk SL jangan lupe masuk sini.


Yep banyak aktiviti kami berempat buat disini....mungkin sebenarnya takdelah best sangat, tapi best kami bersama-sama...^^ betul tak?...hehehe entahlah....

Lagi satu puji, kemudahan seperti toilet, surau sangat selesa itu yg penting...




Ade  rezeki die kembang ^^

Seharian kami duduk berjalan dalam SL ni, keluar pun pukul 6pm...tolong tutup pintu sekali huhu...takdelah...^^

Sebenarnya saya plan nak balik jugak malam ni, tapi penat sangat...yelah bermain air...bukan ape kesian ke mak...memang ade orang jage...tetapi cucu-cucunye sangat hyperactive...huhu sian mak...sebab tu berat aje...hrm...dalam seronok ade rase bersalah macam mane tu...

aduish aduish...huhu...tapi bukan selalukan...hehehe...So akhirnya saya bermalam di Shah Alam Seksyen....???...alamak dah luper...oops sorry Miza...hanye ingat pergi rumah aje...jalan diaorg aje yg tunjuk...huhu...sebelum balik kami singgah makan dulu...yelah dalam sunway tu makan sandwich ajer...huhu...

Kami singgah Aimar Corner di Shah Alam, ala yg famous dengan char kuey teow tu....huhu...Alhamdulillah semue sedap belaker...





Waktu malam di rumah miza, kami sambung bersembang...huhu...memang manusia sungguh mengejutkan...huhu...tetapi that is life!...Semua yang manis, pahit, masam tawar adakan???

Kadang2 ade benda saya nak cakap tapi lebih baik saye pendamkan betul tak? Ia sudah berakhirkan?

dalam pada itu saya sangat letih dan panas...kejap rase ngantuk lepas tu tak dpt tidur...ni bezanya duduk di kampung dan di bandar...di kampung sejuk...biarpun siang panas, tapi malam sangat sejuuk...huhu...

Anyway keesokann hari nya...pagi kami breakfast secara simple kat rumah miza dulu...and then baru pegi Bukit Cahaya Seri Alam di Shah Alam. yes kali ini saya berjalan di Shah Alam...dah lame tak pergi kan?...



Adelah jugak 2 3 tempat ke sini...takdelah selalu...tupun dulu selalu gi ngan makcik sarah dengan cikna...takpun ngan kawan2...ngeh..

best, tapi sayang tak dpt naik basikal...kami naik bas aje..huhu...nasib baik cepat sedar diri...silap ade yang hilang lemak yang disayangi...heheh...ish takdelah...cume takut tak sempat saya pun nak cepat pulang...lagipun dressing tak sesuai...mungkin next time...^_^





tempat utama yang paling nak pergi adalah rumah 4 musim, yang best waktu pergi tu memang time winter(musim sejuk)...so dapatlah rase kesejukan yang amat...huhu..saye pun tak ingat dulu pernah pergi atau tak...tapi memang pernah sampailah kat sini...cuma mungkin tak masuk. ^_^




Rupanya rumah 4 musim ni bertukar-musim mengikut bulannya...bukannya ada 4 buah rumah yg ada musim berlainan...so siape yg minat winter kene gi hujung tahun atau awal tahun...then dia org akan tukar...ada waktu dia akan tutup dua minggu untuk tukar...erm baru teringat...rasenye dulu pernah sampai tapi rumahnya tutup...hehe mungkin tuk renovation...


Hm..dah sudah jalan...saya dah persan saya agak berubah..kalau dulu jalan lame2 tak kisah...ni adui..jalan skit dah tak larat...muahahha...stamina dah takde..bdn pun dah tak fit...aduyai...(balik kena exercise)...huhu...harus tuk kesihatan...

nak ambik gambar pun dah control sket (sayelah)..gambar lompat dah taknak ambik..muahhaha...entah kenape...sebab dh rase tua kot...huhu..

so habis jalan kat situ turun naik bas jugak...erk..bater kamera dah habis..tak sempat ambik dah...so pergi lunch..erm..wah miza banyak tahu tempat makan kat shah alam sudah...huhu..hmm..ni ade satu tempat...kalau sape suka makan makanan kampung ni best kat shah alam ni...:)

Pak Su Corner  (ada link boleh clik for info)...hhehe seriyes best..banyak pilihan sampai tak tahu nak pilih...erm cume mahal sket kot tapi asalkan sedap okay aje...jangan mahal melampau...tapi takdelah mahal..memang standard area bandar ^_^...Terima kasih miza...hehe...restoran ni ade di Seksyen 16 Shah Alam, Suria Avenue...:)

So siap makan...singgah jap di rumah miza...then solat...terus balik drop ziza n nana di Nanding. saye terus decide balik..:)


Yep perjalanan menuju ke Chenor bermula..:)..saya pun tak berape pasti dalam pukul berapa sampai...Sebab saya singgah di wangsa maju dulu...hhehe..tempat lepaking saya dulu-dulu...yep...hahhaa...takdelah...anyway singgah pun sebab mak suruh cari barang...tapi terbeli pulak sushi sket...heheh dah lame tk makan sushi...hm..temerloh takde...atau saya aje yg tak jumpa...kuikui...

kalau dah singgah wangsa maju pasti 2 tempat ni saye singgah...Alpha Angle atau sekarang panggil Jusco atau aeon wangsa majulah..an juga Carrefour atau sekarang dah diambil alih oleh Aeon Big..err betul tak?...huhu entahlah tak pasti...still it is the same building n place with not much differences...

So after a while barulah saye balik ke Chenor....homesweethome...seriyes 2 hari aje, tapi rindu banget...:)...

Alhamdulillah...saya sampai di rumah dalam lepas maghrib...so okaylah...^_^

Terima kasih pada my dearest friends Nana, Zizah, and Miza yg sudi luangkan mase dan wang, tenaga tuk waktu jalan2 ni degan budak pingitan kampung ni huhu (that's me)...appreciate it so much ^_^...until next time okay gurls! Loove yah ^_^


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (32) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (15) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (77) My Reading (42) My Stories (224) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (16) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)