Sponsored Link

Friday, February 21, 2014

Selamat pagi Jumaat Februari 2014


Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Salam pembaca yang dikasihi sekalian, Alhamdulillah untuk hari ini kita masih bisa berjumpa dan bertemu, moga2 senantiasa di bawah rahmat Allah s.w.t

...hmm dah lama saya tak post entry salam jumaat hehehe...kan kan kan????

Saya masih lagi berada di Chenor, dalam bulan yang lepas musim sejuk yang amat walaupun tanpa salji...ngeh ngeh..ngeh...disini...yep musim banjir musim tengkujuh...lepas tu bila hujan sudah henti pun hawa dingin yang amat sejuk...

Mak saya kata, orang tua-tua kata, petandanya sejuk yang amat ini tanpa hujan...tandanya nak kemarau...atau musim panas...

hmm, ya masuk bulan kedua, ini, panas yang memanjang di bumi Chenor ini, bukan disini malah ditempat lain, bahkan ada yang sudah kena kemarau...sungai2 makin kering...ya kekurangan air...

disini, bila waktu petang aje air paip akan mengecil, dan seterusnya tiada, dan kembali ada pada waktu malam....Alhamdulillah...

pasir-pasir di tepi gigi sungai juga menaik...huhu...meranduk sungai pun best jugak ni...ngeeee

Tetapi AWAS...jangan sorang2...kena hati2....mana tau ada pasir jerlus ya...jgn main-main...

Alahmdulillah tadi, berkat Jumaat, subuh tadi, hujun turun renyai membasahi tanah yang sudah kering,  dibumi Chenor Alhamdulillah...

Kadang-kadang perkara yang berlaku membuatkan kita terfikir...bukan...mengenal diri diri kita...Adakah anda berfikir atau tiada dalam fikiran langsung...tak kisah pun...tiada kaitan pun ye tidak???

---->bila hujan turun tanpa henti.....manusia mengeluh hujan oh hujan....
---->bila panas memanjang...mengeluh lagi hati manusia....panas oh panas

hmm...macam mana tu ya?

syukurlah dan berfikirlah atas setiap kejadian yang berlaku?...

Ambil iktibar...jangan cepat melompat....

jangan terlau cepat menghamburkan kata-kata yang tidak elok....

kata tidak elok keluar dari muka macam mana sekalipun jadi bertmbah buruk
kata-kata yang elok keluar dari muka macam mana pun senantiasa nampak elok...manis sahaja :)

Akhirul kalam, saya amat "excited" hari ini, petang ini nak bertolak ke "Key eL" katenyer..:D...

jumpa sahabat2 disana ya....moga2 Allah melindungi saya selamat pergi dan selamat pulang :)..Insya Allah.

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (32) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (15) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (77) My Reading (42) My Stories (224) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (16) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)