Sponsored Link

Sunday, February 02, 2014

Kuala Terengganu 19/1/2014 hingga 20/1 2014 ^_^

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...


Salam para pembaca yang disekalian yang dikasihi...woot!hahaha dah lama saya tak postkan sebarang travel experience. Bukan ape memang takde peluang sangat. Yang lama tu masih under progress, tak berapa ingat,jadinya kali ini saya nak terus tulis sementara masih segar di ingatan.

sampai kat home stay, terus bergambar

Woweee...untuk kali ke ke empatnya  saya sampai ke bumi kuala terengganu...Huhu bukan ke pulau...ke darat sahaja...walaupun hanya untuk 2 hari 1 malam, tetap dihargai. Terima kasih pada Cikgu Ana kerana beri peluang. :)

Alhamdulillah ada rezeki sebab urusan pusat latihan saya dapat pergi, ya untuk menghadiri Majlis tamat latihan :)...walaupun sebenarnya belum peksa lagi...hehehe...

Tempat makan pertama kami di Terengganu.
Seminggu sebelum saya memohon jasa baik kakak untuk pinjam van dia, hehe macam mana nak bawak 6 orang huhu, takkan nak naik bas kot...hehe bawa keta sendiri lagi best :).

Perjalanan bermula hari Ahad pagi dalam Pukul 9.30 dari rumah saya. Seorang lagi ambik di Felda kg Awah. So saya exit melalui tol Chenor mengahala ke tol Jabur.

Saya dengan rakan sekelas, Kak pora, Zaa, sal, Cikgu Ana, dan anaknya Intan. Ya pengalaman berjalan dengan rakan kelas amat berbeza. Kami mulakan doa agar perjalan kami diberkati dan selamat, yelah perempuan belaka yang pergi risau jgaklah....


Pantai yg ada di belakang homestay kami duduk.
hehe sebab dah lama tak berjalan insiden pulak...aduiyai maafkan saya, selepas keluar tol chenor, saya sepatutnya terus ke kanan mengahala kuantan...tapinyer saya automatik ke kiri...hahaha kepala kita kadang dah mind set kalau tol chenor mengahala ke KL kalau Tol maran menghala ke Kuantan...

Memang semuanya tengah excited, ke enam-enam tak perasan. kelakar sungguh, pembaca sekalian nak tahu kami terlajak sampai ke Lanchang...uwaaaaaaa...rugi 40 minit...aduih nak wat cane...hehe..tapi Alhamdulillah selepas itu tiada apa-apa yang berlaku.
Jalan-jalan makan angin :)


Cuma yang menunjukkan kami semua terlalu excited, dah nampak dah lalu jambatan temerloh buat dek lagi, nampak rumah putih pun tak kisah lagi yang biase lalu ke kuala lumpur, dah nak sampai ke lanchang baru sedar... 

aduyai...hahaha...minda ni tak boleh nak compute bila perasaan excited mengelabui mata...


betapa lemahnya kami...:(..tapi ta mengapa ambil ia sebagai pengajaran..:)

Saya anggar kan dalam 1.30 saya patut sampai sudah ke destinasi, tapi akibatnya dalam 2.30ptg baru sampai huhuhu...dah terlambat, tak mengapa tak mengejar apa-apa pun.

pelantar yang ada di belakang :D

Sampai-sampai semua dah lapar, so apa lagi berhenti makan...huhu...makan nasi ayam...rupanya tempat kami stay tak jauh sahaja lagi ya alhamdulillah, kami tinggal di Miza Beach Homestay, seperti namanya, memang tepi pantai sungguh. 

Huhu, hati melonjak sangat...dah lama tak nampak pantai...even dalam perjalanan pun mengikut jalan di tepi pantai menuju ke kuala terengganu, masyaAllah...pokok nyor melambai-lambai...udara panas pantai sangat dirasai....

rakan-rakan kelas
Perjalanan dari Tol chenor ke Kuala terengganu, sungguh amat menyegarkan mata....bermula dari exit jabur, melalui Cherating, ya sudah saya rasai udara pantai, tanah berpasir, nyiur melambai....Ya Allah sungguh Indah ciptaan Tuhan. Para pembaca yang dikasihi benar memandu sendir amat berbeza, lagi best dari naik flight, atau naik bas. Sungguh cubalah nanti.

Melonjak hati saya sambil memanu melihat pemandangan laut dan pantai dari Jauh...^_^

Ya Allah sungguh menggamit kembali kenangan-kenangan yang lalu...^_^..saya hanya mampu tersenyum. Sampai di homestay memang kaki terus melangkah ke belakang...ya Allah bunyi Ombak, angin dari laut sungguh saya sangat sukaaaaaaaaaaaaaaa....(^_^)v...

Pantai belakang homestay


Dalam pukul 3.30 ptg di Homestay, kami singgah tuk solat dan punggah barang. Not bad homestay, bagi saya amat selesa...hehe..alah tempat free...bestlah...ada dua bilik, bilik di belakang pun ada katil 2 lagi. Overalll, dia ada 4 katil queen, and 2 katil double decker...and ada dua bilik air, sejadah pun disediakan...bantal-bantal, tikar disediakan...dan dibahagian blakang ada macam tempat beranda, ni yang paing best kerusi santai yang boleh duduk sambil rehat tengk pantai....rasa macam nampak pulau Kapas aje...hehehe...next time jom pergi pulau kapas... ngeh ngeh....

Click untuk besarkan..boleh nampak nombor tuk call


Anyway aktiviti petang kami teruskan ke Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu, Cikgu Ana sudah janji jumpa kawan-kawannya. Wah bestnya jumpa kawan-kawan lama waktu belajar dulu, manakal kami berempat lepak-lepak di tepi pantai, mengumpat, borak-borak, cuci mata, dan makan jagung...


kat pantai ada banyak gak aktiviti, orang jual layang-layang memang ada. Naik kuda pun ada. Kuda padi...tak pasti berapa ringgit tak tanye pon...hehe...Dekat pusat akuatik...tak susah nak cari Pantai ini...bagi saya jalan di kuala terengganu, agak senang, signboard pun banyak...dengan panduan cikgu, dan kawan-kawannya bolehlah...hehe next time saya boleh bawa family pulaklah....ngeh ngeh....

tapi di tepi pantai batu burok ni, awas..jangan mandi...memang saya tak nampak pun orang mandi...hehe rasenye memang tak boleh...cuma pelbagai aktiviti kat tepi pantai bolehlah...hehe...ada menara...yang anda boleh naik dan tengok pemandangan...
cantik...

hehe..berkelah sangat best disini...sambil ditiup angin pantai....mengamit di hati...dulu-dulu...kenangan arwah encik bawak berkelah di pantai bersama arwah chik mat...wah..bestnya....

Sambil tunggu-tunggu, kami lepak makan jagung...lah lepas tu kawan cikgu bawak shopping lak...hehe ada satu kedai tak jauh dari pantai...hehe tak banyak pon saya shopping...cikgu yg banyak...saya nak cari baju kelawar aje...ye psai malam-malam nak terbang hhihi...lagipun pasar payang pun belum pergi lagi....
ketam yang kenit..:D
Kawan2 cikgu baik2 siap tunjuk tempat hotel kami untuk event esok...dan ada yang siap belanja makan lagi...hehe...ada A&W di situ....dapatlah makan rutbir with aiskrim and ayam goreng...semoga rezeki pakcik bertambah....dan diberkati Allah ..hehe...:d

So lepas dah jumpa kawan-kawan cikgu...nak balik ke tak mahu itu pun waktu dalam keadaan maghrib, hehe kami solat musafir aje...klau dah keluar ni ...jalan ajelah...lagipun bukan selalu...balik kang bukan buat ape...baring gak dan tido...so diaorg semue nak tanye drebar (sayelah tu) okay atau tak...hehe..dah kaki jalan jalan ajelah...saye round nak tengok Hotel Tanjong Vista, tempat event esok...dan terus menuju ke pasar payang...hehe dah tutupler...tak kisahlah....


Malam tak ramai sangat, orang...kedai tepi jalan-jalan di dataran syahbandar adelah sket gerai...hati-hati agak mahal harganya...lebih baik beli di pasar payang...hmm kami tak tahu...dah terbeli nak buat macam mana....:)....wah di depan pasar payang tu sdah ditambak, katenyer nak buat hotel di tepi pantai...aduih, aduih...banyak nya pembangunan di terengganu...ada kebaikan dan ada keburukan..harap2 takkan terjejas pasar payang tersebut...


Telur penyu, pernah makan tak? hehe


Oh ye di depan psar payang ada banyak gerai buah-buahan dan kuih dijual...hehe saye terjumpe sesuatu yang dah lama tak nampak...iya telur penyu....pembaca pernah makan tak? kalau ada angkat kaki! eh hehehe...gurau saja...saya dulu-dulu kerap jugaklah...pelik jugak bila nampak ni..ingatkan dah tak boleh makan....sebijiknya huhu harganya RM4 atau RM5 ringgit...aduish mahalnya....ada yang sudah rebus...ada yang belum...Cikgu Ana beli sebijik yelah takut teringin...

kalau pembaca nak tahu rasanya, seingat saya....rasa telur penyu yang sudah direbus ni...masin dan lemak...kira macam telur masin gak lah...cuma dia tak pejal...cair pepejal skit gitu...ada org boleh layan ada yang tak...saya okay saje....^_^



lepas sekejap disitu, kami teruskan perjalanan, hehe saye ternampak ade tempat dgn lampu-lampu macam kat Icity Shah Alam...hehe...pakai redah aje....rupanya kuala terengganu ada jugak China town macam di melaka, kalau upgrade sket boleh jadi tempat tinggalan sejarah...so saya lalu dan terus pergi ke waterfront yang ada dikuala...ni...waterfront Kuala terengganu tak ramai ada disini...mungkin sebab bukan musim cuti sekolah...ada banyak restoran di dan tempat riadah yang boleh cuba...mungkin ianya lebih meriah waktu cuti sekolah...:d....kami lepak sebentar...ambik gambar sket...sket...snap snap....lepas tu balik semula ke homestay...


Kuda padi
Alhamdulillah, dalam 9.30 mlm sampai semula ke homestay ni...aduih terbayang-bayang tsunami pun ada...hikhik...bunyi ombaknya sangat kuat...saya kepala memang dah mula sakit bila drive lama-lama ni...cepat saya mandi basuh kepala...solat...dan terus siapkan diri untuk baring dan tidur....yang lain layan cerita di Tv3 kisah adik Balqis...ada tengok?...siankan :(.

Time tidur...rehatkan minda dan badan.....:)


sahabat-sahabat cikgu


Saya biasalah di tempat yang asing, pasti terjaga...tapi tak lama terus terlelap..hingga ke pagi...bangun Solat subuh dalam pukul 6pagi...terdengar bunyi ombak yang menderu tanpa henti...ya Allah sukanya saya...sungguh Allah saja yang tahu betapa rindunya saya akan pantai :)....dalam 6.30am baru saya solat...kejut sahabat yang lain. baring sekejap...ish tak leh jadi dekat2 kul 7 pagi saya memang dah tak boleh tidor...apa lagi jalan-jalan di tepi pantai....sejuuuuuuuuuuuuuuuuknyer....za dan kak pora dan sal mula ikut...hehe...katenyer nak mandi pantai...aduish memang tak boleh bahaya....ombak nya kuat tarik semacam...tapi kiteorg main gak lari-lari dengan ombak...ala gediiiks gitu...hhahaha...jgn marah..;p



antara makan-makanan

dalam pada itu saya harapkan nampak matahari terbit, mana tau ade peluang nampak matahari terbit...hehe dia malu-malu sorok dek awan...:)....ada gambar saya dah malas nak edit...so tengok ajelah...lagi betterkan..:D...banyak yang saya upload pun dalam fb...:)


waktu pagi disitu, matahari terbit :)
Saya sempat joging dengan za, sepanjang jalan pantai tu adelah dalam 300 meter gak :), za tangkap ketam kenit tu...hehe comey...:D...lepas tu kak pora katenyer nak makan nasi dagang uk breakfast...hehe dah sampai ke ganu mestilah nak breakfast dengan lauk terengganu gitu..:)...so kedai sangat dekat tak sampi seminit pun jalan...huhu hehe best cume takde gambarlak....dah seronok makan...hehe....anyway dalam pukul 10 pagi kami dah nak kene gerak ke hotel sebab jamuan kami mula dalam pukul 11 pagi...so kami pun cepat bersiap-siap....

Dalam pukul 11 pagi sampai di hotel...boleh tahan hotel nie jugak...yang hadir memang student semua atas institusi ini...yes penyampaian tamat sijil latihan...Alhamdulillah...^_^...abang kata pulak boleh ambik diploma pulak...aduyai kene perli...wahahha...entahlah kenapa saya memilih untuk begini....ya saya ingin mencuba sesuatu yang berlainan...:D...kenapa tidak? kenapa ya?....mungkin ada masa saya akan ceritakan pasal ini....:)

Okay lepas jamuan, snap-snap di pool kejap...kami terus ke Pasar payang...carik sedikit barang lagi...ya banyak yang saya belajar dari mereka...kita perlu ada ramai kawan. Jangan asyik berkawan dengan yang ngam sahaja dengan kita atau sekufu saja dengan kita. It helps to know ourselves better....membuat kita sedar diri...

Rakan-rakan amat menyedarkan diri agar senantiasa bersyukur biar sekecil manapun sedikit manapun nikmat yang Allah berikan...selama ini saya hanya bercampur dengan kawan-kawan yang boleh dikatakan mampu (ada gaji setiap bulan)...sedangkan mereka hmm...tak semudah itu untuk membelanjakan dan mendapat duit...:)

Ya pembaca sekalian, syukur dengan setiap nikmat yang Allah berikan, kecil atau besar yang kita fikirkan, sememangnya nikmat Allah adalah amat besar.

Selepas itu kami terus ke kedai Desa Murni, wah sangat murah disini, hehe...pembaca nanti jangan lupa singgah disini ya bila singgah ke terengganu...saya banyak beli selendang...hehe..semua yg saye pilih harga bawah RM10. hehe....yelah mane ade duit sangat...

So after Desa murni, kami singgah di kedai Warung keropok Lekor 007, di tepi jalan Kuala Ibai, kenape pnggil 007...entah saya tak tahu...sebab katenye sedap...erm cuma cikgu komen penjualnya tak berapa mesra alam....tahulah dah terkenalkan tapi tak boleh ke beramah skit...bukan ade org lain pun waktu tuh...hmm entahlah...pada saya mungkin orang tu ada msalah kot...maklumlah harga ikang makin mahal...heheh...anyway...keropok lekornya dan keropok keringnya memang sedap...boleh singgah sini ya pembaca sekalian...:D...sorry no picture...dah tak sempat ambik gambar..:)...sampai disini dalam pukul 4ptg...kami prempuan so prefer bergerak balik waktu masih terang kat terengganu menghala ke Chenor..:)
Snap snap

Kami masih singgah di homestay untuk solat dan salin baju...dalam pada itu sempat snap dengan baju kurung waktu jamuan di tepi pantai...hehe...waduh beratnya rasa nak tinggalkan pantai...:)

dalam pada itu kak yati dari Smartskill Terengganu, dtg sekejap untuk berjumpa, alih dalam 6.30 ptg jugak kami bergerak balik :)....


Masing-masing dah agak penat, diam aje belaka hehe...anyway ala balik kami melalui Kerteh...ya cantiknya pemandangan di situ waktu malam, tak pernah jemu setiap kali saya melihatnya. Sungguh cantik dengan lampu-lampu dan api yang keluar yesp di loji pemprosesan petroleum dan gas di Kerteh.

Dalam perjalanan pulang kami singgah makan malam di Kuala Kemaman untuk makan malam....memang kedai sata dan otak-otak banyak yang tutup nak pergi memang kene pergi waktu siang....kami singgah makan di Kedia Aziz Satar..:D...

Saya memilih bihun sup...kami berkongsi otak-otak dan sata...iye sedap gituh...^_^, para pembaca boleh singgah sini ya nanti.



Selepas itu kami teruskan perjalanan lagi, mesti pembaca fikir aduyai banyak berhenti dah...kenape tak sekali kan?..entahlah saya ikut ajer...bagus jugak banyak berhenti...biar lambat asal selamat...tidaklah rasa penat sangat memandu....siap kami berhenti di rnr Gambang untuk solat...dan mengisi minyak di petronas dan meneruskan perjalanan. 


Alhamdulillah dalam 12.30am sampai di rumah saya...Hmm banyak pengalaman saya timba...berjalan dengan sahabat-sahabat pengalamannya lain,berjalan dengan kawan-kawan rasanya lain jugak, berjalan-jalan dengan family pun pengalamannya berbeza jugak...hehehe...

Apappun saya minta maaf jika ada kekurangan, halal makan dan minum, terima ksih beri peluang dapat berjalan-jalan ke terengganu lagi...^__^

Oh ya cuma saya nak share kos minyak pergi balik dari Chenor Ke Kuala Terengganu tidaklah begitu mahal...lebih kurang RM180 (640km)...ini dikira termasuk bersiar-siar di Kuala Terengganu...dan kos untuk tol adalah RM13.70x2=RM27.40.
Jadinya kos untuk pengangkutan adalah RM207.40 even kalau untuk 3H2M, pun mungkin lebih kurang...Mana tau pembaca sekalian ada buat rancangan untuk ke terengganu nanti...bulan Mac ke atas sangat sesuai..untuk ke pulau...:D
Selamat bercuti!


Akhir kata hadiah untuk pembaca sekalian, bila kali terakhir anda pergi ke pantai, mungkin baru sahaja, atau sudah lama,tak kisahlah. di bawah ni saya sediakn satu video yang saya ambil...bunyi ombak di tepi pantai...SubhanAllah :)



 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again. ^_^

3 comments:

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (32) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (15) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (77) My Reading (42) My Stories (224) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (16) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)