Sponsored Link

Wednesday, February 05, 2014

Kewajipan seorang Muslim ke 28: Hendaklah Bersabar

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu 2014

28. Hendaklah Bersabar

Kewajipan ini adalah berdasarkan firman Allah s.w.t:

"Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar." (Al-Anfal: 46)

Allah berfirman juga:  
Dan kerana kesabaran mereka (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya), mereka dibalas oleh Allah dengan Syurga dan (persalinan dari) sutera. (al-Insan: 12)

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: 

"Sabar adalah sebahagian daripada iman dan keyakinan adalah seluruh keimanan." (riwayat Ath Thabrani dan Al Baihaqi).

Nabi SAW mengingatkan dalam sabdanya: 

Sabar yang sebenarnya adalah sabar pada saat bermulanya musibah. (riwayat Al-Bukhari).
Seorang penyair bermadah:

Jika musibah menimpa kamu maka bersabarlah menghadapinya, bertambah besarlah musibah jika orang yang diuji dengannya tidak bersabar (mengahadapinya).

Sumber Buku: 50 Kewajipan seorang Muslim oleh Muhammad bin Abi Bakr dan diterjemahkan oleh Ustaz Ahmad Adnan Fadzli cetakan 2010 Penerbitan Dar Hakamah.

Penulis (saya): Sabar itu sebahagian dari Iman, senantiasa kita dengar, dan kita ucapkan. Tetapi sejauh mana kita mengikut dan menetapkan ia didalam hati. Benar tidak semua orang mempunyai kesabaran yang tinggi.

Seringkali kita dengar:

"aku bukannya malaikat/nabi nak sabar sangat"---> ya benar memang anda bukan.

"aku bukannya bodoh/tonggong untuk bersabar"---> bersabar itu dikatakan orang yg bodoh sahaja

"kesabaran aku ada hadnya, aku dah banyak bersabarlah tapi...."---> tapi apa???

"bila kawan cakap bersabar....kita akan cakap; eleh bukan ko yg kene...ko tak faham masalah aku,ko tak rasa apa yang aku rasa" ---->lah gitu pulak katanye...

ya sabar bukan nya senang, lebih senang bila orang katakan...bila kita ditimpa musibah, bila kita hampir lupa tentang kesabaran itu, adalah lebih baik ada yang orang yang mengingatkan. Walaupun berat kita menerimanya...memang sabar itu perlu.

Apabila kita sudah menemui jalan buntu, tidak menemui jalan untuk mengatasi musibah, perkara yang paling layak adalah bersabar dan menyerahkan dan memohon pertolongan pada Allah s.w.t.

Sabarlah bila musibah datang menguji, kehidupan ini tidak akan lari dari ujian dan kesusahan hingga ke akhirnya.

Kesabaran itu akan membuahkan keuntungan pada kita semua, maka bersabarlah bila kamu diuji.

Ya Allah..........................................

Maka penulis maka bersabarlah kamu, T_T.

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (32) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (15) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (77) My Reading (42) My Stories (224) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (16) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)