Sponsored Link

Tuesday, January 28, 2014

Kritikan & Pujian


Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Hari ini saya terima satu komen kat salah satu video saya di youtube...(eleh satu aje pun nak cakap, kepo betul minah ni).

Erk suker hatilah...psal ni belog saya. Ringkas aje, tapi buat saya terasa...tapi betul jugak dia kata, mungkin dia tiada maksud apa-apapun...Tapi hati perempuan beselah, cepat terasa...huhu...sensitip katernyer...

Ya kritikan? tak semua oang boleh terima kritikan yang baik, kebanyakannya akan cepat melenting dan cuba menidakkan...(hmm termasuk saya lah tu) -_-.

Tapi kritikan ini kebanyakannya boleh membina dan memperbaiki kita kepada yang lebih baik. well, tengok caranya macam mana.

Too negative criticism can lead to destructive because not all people are the same.
Different people different ways that we can critic to improve.
Vague criticism also not good, vague ape maksudnye...maksudnye kritikan yg tak jelas...

macam ni ---> tak cantikklah, bodoh lah, tak kemas lah, tak sedaplah, lembablah saya tak suka lah..lah? apa? Apa yang dimaksudkan sebenarnya?

tunjukkan apa yang tidak ok, where and what to improve...bukan kutuk sesedap mulut sahaja...

mmm..macam saya tengah belajar ni...lebih lagi mmg selalu kene kritik..sebab baru belajar..huhu...so terima ajelah dengan senyuman apa yang cikgu kata...

When are learning we have to accept that we are bound to improve and weaknesses!

Constructive criticism is good...bagilah kritikan yang membina, yg mana lemah bagilah cadangan...atau dimana yang kita boleh baiki...bukan just pour up all the negativisim.

Tetapi what about Compliment?...yes pujian....semua orang nak kan...nak jadi kembang semangkuk...

wahaha....hehe, dahlah diri memang dah kembang...;p

Hmm ye sesetengah orang memang lebih suka dengar pujian, yang positif agar dapat perbaiki dirinya.

Ada orang akan lebih bekerja keras bila orang puji tapi ada setengah orang naik lemak bila dengar pujian.

Para pembaca yang dikasihi sekalian anda di mana?

Yes we have to accept that different people react differently towards criticism and compliment in different situations. 

Where, when and who to critic and compliments. People who are great and wiser knos to do that.

Tapi sebagai orang Islam, seorang muslim kene ingat, ucaplah Alhamdulillah bila dipuji, yang kerana Allah izinkan kita menjadi baik, bagus dan pandai betul tak? 

Selalu lupa kaaaaaaaaaan? (-_-), sayalah tu...

Eh tapi kene kritik macam mana lak? nak cakap Alhamdulillah ke?..erm saya pun tak pastilah..huhu kena tanye orang ni...hehe...tapi ya elok juga cakap Alhamdulillah juga.

Kerana yang baik itu tidak semestinya semuanya baik, dan tak kesemua yang buruk itu buruk sahaja kesemuanya..  :)

Like the saying goes...setiap apa yang berlaku baik atau buruk pasti ada hikmah dan cabarannya. Saya sangat percaya dengan ini

Cume bagi cadangan, katakan sahaja pada orang yang kritik kita Insya Allah kita akan buat yang terbaik akan datang nanti.

lebih elok bersangka baik sahaja pada mereka.

Sesungguhnya manusia ini, hamba-hamba Allah ini, ingatlah bahawa yang baik-baik itu datang dari Allah kerana diizinkan oleh Allah, manakala yang buruk itu kebanyakkannya datang dari akibat perbuatan dan pilihan kita jua.

Sesungguhnya Allah lebih tahu apa apa yang terbaik dan diperlukan untuk hamba-hambanya.

Sampai disini sahaja para pembaca dikasihi sekalian....wassalam.

Jumpa lagi :)

Semoga hari ini lebih baik dari semalam. ^_^


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (32) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (15) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (77) My Reading (42) My Stories (224) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (16) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)