Sponsored Link

Thursday, July 26, 2012

Sabar, Sabarlah Wahai diriku...


Assalamualaikum... Bismillahirrahmanirrahim...


Saya: Tatkala hati rasa marah, bukan pada sesiapa, malah lebih rasa marah pada diri sendiri, ya hanya pada diri sendiri...Ya Allah kurniakanlah kesabaran yang hakiki pada hambamu ini...


Tika mencuba untuk bersabar pada saat keadaan sekeliling menuntut diri untuk marah, kita berlawan dengan nafsu, akal waras dan iman;

NAFSU: Kau perlu marah! Dia dah melampau! Jangan sampai dia pijak kepala kau!
AKAL WARAS: Kalau nak marah, marahlah. Tak marah pun tak apa. Mana yang terbaik untuk kau, buatlah.
IMAN: Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar. Dan keimanan seseorang mukmin itu dinilai apabila dia mampu mengawal dirinya semasa marah. Tak payahlah marah. Allah tu Maha Adil. Dia mendengar doa hamba-hambaNya yang dizalimi. Ada hikmah semua ni terjadi. Allah nak kau jadi lebih sabar. Sabarlah ya. Makin sabar, makin Allah sayang :)
oleh

Sharifah Norhadizah binti Sayed Adam merupakan seorang hamba Allah yang serba lemah. Beliau berkongsi karya di http://sharifahnorhadizah.blogspot.com

Saya: Marilah bersabar dalam bersabar, terima kasih ya ukhti kerana sudi berkongsi...:), tiada siapa yang akan kata manusia tidak akan diuji, life was never meant to be easy.


Sedangkan Nabi Muhammad s.a.w junjungan kita yang mulia, dan juga sebaik-baik manusia yang pernah ada pun diuji oleh Allah s.w.t dengan ujian yang lebih berat apatah lagi kita manusia hamba Allah yang hina ini...


sememangnya kita patut didatangkan dengan ujian...jangan kerana baik atau jahat seseorang itu kita kata seseorang patut atau tidak dapat ujian, kerana semua sememangnya patut diuji regardless who they are....


dan sudah pasti setiap ujian yang ditimpa pasti kita boleh hadapi dan mampu menghadapinya...
walaupun penat letih dan merungut, 
walaupun kamu sudah jemu apa yang dikatakan oleh orang lain supaya disuruh bersabar namun sememangnya ia tetap benar...
memang kena bersabar dan sememangnya pasti kamu boleh hadapinya!


Ya Allah maafkan hamba mu yang tidak sempurna...



 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (32) Akhlak (42) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (15) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (19) Dua' (14) Education (54) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (77) My Reading (42) My Stories (224) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (16) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (28) Tarbiyah (120) Tazkirah (109) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)