Sponsored Link

Sunday, August 05, 2012

Kisah Pegawai Perkhidmatan Pelanggan 1: Indah khabar dari rupa



Assalamualaikum... Bismillahirrahmanirrahim...

Kisah Pegawai Perkhidmatan Pelanggan 1: Indah khabar dari rupa

Dengan masa yang singkat yang tidak sempat nak survey habis-habisan…ni sahaja yang  Limah mampu...

Limah: Assalamualaikum, Selamat Tengah hari, ni Cantik Best Sangat Resort ke?
P.P.P: Ya, apa saya boleh bantu, Puan?

Limah: Saya nak tanye berkenaan apartment yang ada di sini, ada apartment 3 bilik tak?
P.P.P: Minta maaf tiada hanya ada dua bilik sahaja cik.

Limah: Hmm, okay, kalau macam tu apa kemudahan yang anda sediakan dalam apartment dua blik tu? Dapur, peti sejuk ada tak? Katil macam mana?

P.P.P: Kami ada sediakan kemudahan seperti TV, Jug, hot shower, fridge, katil ada 2 single beds, 1 queen and 1 single. Entertaiment ada swimming pool, and 5 minutes walking distance ke pantai.

Limah: Hmm menarik menarik, hmm masih ada apartment yang kosong tak? (risau kerana kurang dari 2 minggu dari cuti sekolah, takut tiada tempat)
P.P.P: Sekejap ye puan, saya check dulu. (bunyi lagu tunggu..ding dong untuk 1 minit). Hello puan, ya masih ada kekosongan?

Limah: Satu malam berapa RM?
P.P.P: RM240

Limah: Okay, kalau macam tu saya ambik dua apartment (2 bilik). Kena ada bayar deposit tak?
P.P.P: Ada bayar separuh, sila ambik number akaun dan slip bayaran sila bawa pada hari puan datang ye. Atas nama siapa ni ye?

Limah: Limah Binti Abdullah. Oh ye ke macam tu aje, saya akan inform balik melalui telefon ye untuk memberitahu saya sudah masuk deposit. Terima kasih banyak2 ye.

*Limah dengan gembira terus meletak ganggang kerana sudah dapat bilik dalam masa yang terdekat.
*dalam pada itu sambil check melalui facebook kakaknye, melihat komen2 agak positif mengenai tempat tersebut, menguatkan untuk continue decision.

2 minggu kemudian, semasa kejadian, Dengan hati gembira, Limah membawa keluarganya yang besar ke Cantik Best Sangat Resort menjadi Hampa.

Ali (abg si Limah): Hmm kecik sangat bilik ni, sinki bocor. Hmm macam mana nih!
Felisa: Fridge takde pon! Aok tanye tak ada fridge?
Limah: Ada, dia kata adalah.( muke brsalah)
Nukman (satu lagi abg si limah): dah lah kotor pulak, sampan dpn bertimbun depan tidak buang. Hmm…
Dan the comment continues…uhuk uhuk…

Hmm agak mengecewakan, kerana bilik2 yang diharapkan tidak seperti dinyatakan.
Fridge tiada, sinki dapur bocor, siling bilik air bocor.
P.P.P cakap macam nak makan orang dan buat muka, hmm…bila kita cakap elok2 buat muka.

P.P.P: “ Puan boleh cakap elok2 tak, saya ni manusia.
Felisa (kakak si limah): “Tadi saya dah cakap elok, tapi awak tak endah aje...lepas tu putar belit cakap pelanggan...lagipun Saya pelanggan saya ada hak, customer always right!”
dan ia continues...huhu tak perlu nak panjangkan ceritakan....

Namun yang menyedihkan bila P.P.P jawab cakap begini:


Felisa: Masa telefon, awak kata ada peti sejuk, ni takde pula.
P.P.P: Tetapi kami tak beritahu bilik yang mane kan yang ada peti sejuk? (amboi sedap pulak dia menjawab)
Felisa: Memanglah, tetapi kalau awak jujur bagitau ade certain bilik yang ada peti sejuk, mesti adik saya mahu apartment yang tu, tetapi awak tak bagitaukan yang hanya tertentu sahaja yang ada peti sejuk...kalau bagitau mesti adik saya sudah pilih...

and the dialogue continues....


Apa pun-pun sebabnya, pelanggan fight for their rights, jadinya selepas itu hampir setiap permintaan dipenuhi, sabun, tuala dan sebagainya dapatlah....huhu...


Moral: Setiasa berhati-hai atas kata janji manis penjual ( tidak kisah lah jual apa) kerana mereka sedaya upaya cuba mendapatkan kita, hanya kerana mencai rezeki yang tidak ada berkat...


p/s: betul tak semuanya begitu, ada yang masih jujur, namun sebagai pelanggan it is always good to be wise ^__^


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (27) Akhlak (40) Al-Quran (24) Allah (19) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (17) Dua' (14) Education (53) Family (34) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (56) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (222) Parents (13) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)