Sponsored Link

Thursday, May 31, 2012

Selamat hari tembakau Sedunia 2012

Google Image

Assalamualaikum... Bismillahirrahmanirrahim...

Para pembaca semua, selamat hari tembakau pada 2012. Setiap pada 31 Mei, W.H.O mengadakan hari tanpa tembakau.

Ayuh saya menyeru pembaca bebaskan diri anda dari belengu tembakau( curut, rokok, dan yang sekumpulan dengannya)

Sebelum ini saya sudah poskan  pada tahun lepas tentang hukum atau fatwa merokok oleh ulama...

dan disini saya ulang sekali lagi, HUKUM MEROKOK ADALAH HARAM, di MALAYSIA dan juga beberapa negara ISLAM yang lain. Sila klik SINI dan SINI.

Entah kenapa masyarakat Malaysia, khususnya yang beragama Islam masih tidak mengerti atau masih belum mahu mengerti...the attitude of I DON'T CARE... Masing-masing punya kebebasan agaknya.

Mungkin rokok walaupun ibarat senjata membunuh yang secara lambat, agaknya kalau Allah jadikan bila merokok satu hisap sudah tumbang (mati), harus agak senang semua orang berhenti merokok. Tetapi sebab kesannya lambat sebab itu mungkin mereka tidak endah sahaja.

Tetapi kenapa ya, masya Allah...manusia adalah mahkluk berakal, barangkali Allah ingin melihat bagaimana manusia ini menggunakan sebaik-baiknya nikmat yang telah diberi...ya barangkali...

Mungkin ingin ketahui setakat mana kuatnya Iman hamba-hambanya...maaf saudara-saudari bukan saya menyatakan yang merokok itu kurang imannya, manakala yang tidak merokok pulak tinggi imannya...itu bukan hak saya untuk menyatakan begitu...jauh sama sekali malah
Astaghfirullah...tiada langsung dihati saya untuk berfikiran begitu...

Google Image
Malah kadangkala saya sendiri agak teragak untuk katakan pada kawan-kawan, ahli keluarga, saudara mara dan juga pelajar yang saya kasihi semua agar berhenti merokok jauhkannlah dari rokok...hmm...

Apa-apa pun para pembaca yang dikasihi sekalian...fikir-fikirkanlah....fikir-fikirkanlah...ya gunakanlah akal fikiran sebaik-baiknya...

"LIFE IS SO SHORT, AND IT BECOME SHORTER AS YOU SMOKE EVERYDAY" (N.O, 2012)

Ayuh mari lakukan yang terbaik pada hari ini mengikut kemampuan masing-masing....^__^




Terima Kasih, Thank You, Syukran for reading this entry. Please do come again.

Wednesday, May 30, 2012

Baju Raya VS Ganti Puasa

Assalamualaikum... Bismillahirrahmanirrahim...

Google Image
Kakak: Kain untuk baju raya dah masuk 5 helai dah…(tengah tayang depan adik)…jangan jeles…
Adik: Wah, banyak nyer…huhu…raya sakan lah ye tahun nie, bonuskan banyak…apa lagi gaji dah naik kan?Kan?Kan? (adik memuji kakak mana tau dapat pau sepasang baju raya...)
Kakak: Haish sekali sekala pergi Pasar Payang, ape lagi shoping habis-habisan lah…
Adik: Betui Betui Betui…(adik mengiyakan)…bestnyer gi Ganu…
Kakak: Aok (loghat Phg)  berape pasang dah baju.?Hari tu tanye taknak order…
Adik: (sambil garu kepala)…Err..takde lagi…malas nak pekey…esok nak raye baru beli kot???..(sikap adik yang selalu buat kerje last minute…)…aok sedekoh lah sepasang? (^_^)V.
Kakak: Asyik nak pau aku aje…dah besor…ish ish ish…maleh aku nak layan…
Adik: Err…kak nak tanye sket boleh?
Kakak: Tanyerlah…jangan mintak baju raye sudah…
Google Image
Adik: Kak, baju raye dah 5 pasang, itu pun nak tambah lagi…Err ganti puasa tahun lepas sudah ke belum?..Ni dah masuk bulan Rejab nie…
Kakak: “(O_O)”…….Okay Okay Okay…akak akur…esok kita start pose ganti okes!!!
Adik: (^_^)V

Penulis: Tiada kaitan yang hidup atau mati, kalau ada kebetulan, itu kerana Allah yang sudah tentukan…(^_^)V….

Terima Kasih, Thank You, Syukran for reading this entry. Please do come again.

Thought For The Day: Hellen Keller, Optimism 1903

Google Image

Assalamualaikum... Bismillahirrahmanirrahim...

Keller (1903) said:

"Most people measure their happiness in terms
of physical pleasure and material possession.
Could they win some visible goal which they have set on the horizon,
how happy they could be!
Lacking this gift or that circumstance, they would be miserable.
 If happiness is to be so measured,
I who cannot hear or see have every reason
to sit in a corner with folded hands and weep.
If I am happy in spite of my deprivations,
if my happiness is so deep that it is a faith,
so thoughtful that it becomes a philosophy of life, — if, in short,
I am an optimist, my testimony to the creed of optimism is worth hearing."


Title: Optimism An Essay
Author: Helen Keller
Release Date: March 13, 2010 [EBook #31622]
Language: English
Character set encoding: UTF-8
Produced by Mark C. Orton, Irma Spehar and the Online Distributed Proofreading Team at http://www.pgdp.net (This file was produced from images generously made available
by The Internet Archive)


P/s: Despite everything happen, author is trying being positive. (-_-)


Terima Kasih, Thank You, Syukran for reading this entry. Please do come again.

Friday, May 25, 2012

Kewajipan seorang Muslim ke 24: Tidak Berasa Aman Dari Balasan Allah.

Assalamualaikum, Bismillahirahmanirrahim.


24. Tidak Berasa Aman Dari Balasan Allah.

Kewajipan ini berdasarkan firman Allah s.w.t:
Atau apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman dari kedatangan siksaan Kami kepada mereka di waktu matahari sepenggalahan naik ketika mereka sedang bermain? Maka apakah mereka merasa aman dari azab Allah (yang tidak terduga-duga)? Tiadalah yang merasa aman dari azab Allah kecuali orang-orang yang merugi. (al-'Araf: 98-99)

Rasullullah s.a.w bersabda: Allah telah berfirman "Demi  kemuliaanku dan keagunganKu, Aku tidak akan menghimpunkan ke atas hambaKu dua ketakutan dan dua keamanan. Jika ia berasa aman (dari pembalasanKu) di dunia, aku jadikannnya takut pada hari kiamat. Jika ia takutkan Aku di dunia, aku akan jadikan ia aman (tenteram) pada hari kiamat." (Riwayat Ibnu al-Mubarak dan al-Hakiim dari al-Hasan secara mursal. Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Hibban dan Abu Hurairah r.a.).

Sumber Buku: 50 Kewajipan seorang Muslim oleh Muhammad bin Abi Bakr dan diterjemahkan oleh Ustaz Ahmad Adnan Fadzli cetakan 2010 Penerbitan Dar Hakamah.

Penulis: Banyak kali juga saya baca untuk memahami kewajipan ini, hmm bila difikirkan dengan mendalam, terasa perkara yang mungkar itu terlalu banyak, dan seperti kebanyakan mereka makin berani dan tidak takut untuk menampakkan dan menyatakan. Perkara yang baik diperlekehkan, yang mungkar itu dicanang-canangkan. Itu mereka...ya seperti mereka sudah tidak kisah lagi...seperti yang mereka aman dengan perkara-perkara mungkar tersebut...Ya Allah berikan petunjuk dan hidayah pada mereka...
Hmm itu mereka...kamu, ya diri kamu sendiri???

Ya, apatah lagi diri yang kecil ini juga setiap hari ada sahaja dosa-dosa yang dilakukan, Ya Allah ampunkan hambamu ini yang sungguh lemah imannya...amat lemah, harus mungkin masih tidak nampak azab yang akan menimpa mungkin...Astaghfirullah...

Ya terlalu banyak kezaliman terhadap diri sendiri masa yang terluang dipenuhi dengan perkara-perkara yang sia-sia sahaja, mahu elak mengumpat tetapi tetap ada yang terumpat, tidak mahu menuang ada aja waktu tertuang, mahu bekerja kerana Allah, tetapi kadang-kadang tersimpang jua, sudah bertaubat tidak mahu mengulangi dosa tapi ada sahaja yang terulang, sudah meminta maaf tetapi masih lagi mengata, mahu menambah ibadah tetapi ada sahaja alasannya, tidak mahu mengungkit tetapi terungkit juga, mahu mendahulukan akhirat tetapi dunia juga yang masih dikejarkannya, mahu berjimat tetapi ada sahaja waktunya melakukan pembaziran, terlalu banyak nikmat tetapi hati hanya kadangkala bersyukur malah lebih banyak merungut apabila diduga....

Astaghfirullah....sungguh adakah diri ini terlalu rasa aman hidup didunia ini tanpa mengira di akhirat kelak???

T__T.....manusia ini sekejap di atas, sekejap dibawah...diri ini bukan sempurna Ya Allah maka hanya padaMu ku mohon pertolongan,Ya Allah....T__T

Ayuh mari lakukan yang terbaik setakat mana yang kamu mampu!!!

"Sesungguhnya hidupku, matiku dan ibadahku hanya untuk ya Allah"


Terima Kasih, Thank You, Syukran for reading this entry please come again...^__^

Wednesday, May 16, 2012

Lagu pada Hari ini: Batu Belah Batu Konkrit (Bonda) ~ Monoloque & Azlina Aziz


Batu Belah Batu Konkrit (Bonda)-Monoloque & Azlina Aziz


Wahai anakanda ku sayang
Ke mana hilang budaya
Diculik piring terbang
Atau ditelan buaya

Tiada peluang tiada ruang
Semua mahu cepat kaya
Pabila semua dah hilang
Barulah hendak percaya

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepih
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Wahai anakanda ku sayang
Kenapa gadai pusaka
Sebab cinta atau wang
Atau kerna kurang peka

Seperti lalang-lalang
Suka belok suka leka
Ikut telunjuk bayang-bayang
Akhirnya diri terluka
Melihat semua ini
Hati bonda menjerit
Lepaskan bonda lari

Dari dihimpit putar belit
Masyarakat hipokrit

Wahai bonda jangan merajuk
Bonda jangan makan hati
Anakda disini memujuk
Dan anakanda takkan berhenti
Kini sekadar impi
Baru faham semua ini
Bonda tolong jangan pergi
Maafkan anakmu

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepih
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Dari dihimpit putar belit
Hamba duit masyarakat hipokrit

Bonda rela dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit


Penulis: Pertama kali dengar melalui Nasional FM, lagu yang penuh erti yang mendalam, penuh pengajaran...layaaan...^__^

Happy Teachers Day 2012 ^__^

Bismillahirahmanirrahim, Assalamualaikum...

Selamat Hari Guru/Happy Teachers Day to all...


Ihsan dari Google Image
Terima kasih Cikgu-cikgu semua ...^__^

Today's Qoute: Thought about Life

From Google
Life isn't about finding yourself.
Life is about creating yourself.

~George Bernard Shaw~

Tuesday, May 15, 2012

5th Anniversary :)

Ihsan dari Cik Google

Bismillahirrahmannirrahim...

Assalamualaikum...

A bit syok sendiri I must say, i wanna wish Happy 5th Anniversary working at MUCH to me...^__^

On the date of 14th May 2007, I signed the offer letter here with so much pride, enthusiasm, passion and excitement towards the career and place..

Hmm can I say it will be the same in future?...frankly I don't know...yeah I really don't know :(

~END~


Thank you for reading this entry, please drop by anytime again ^__^.

Wednesday, May 09, 2012

Kewajipan seorang Muslim ke 23: Tidak Putus Asa Dari Rahmat Allah

23. Tidak Putus Asa Dari Rahmat Allah


Kewajipan ini berdasarkan firman Allah s.w.t:

"Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya (Bunyamin), dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir". (Yusuf: 87)
Firman Allah s.w.t lagi:
"Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Az- Zumar: 53)
Rasulullah s.a.w juga bersabda:
"Sesungguhnya Allah mebentangkan tangannya (yakni membuka pintu keampunannya) di waktu malam supaya orang yang melakukan kejahatan/dosa siang hari bertaubat dan ia membentangkan tangannya di waktu siang supaya orang yang melakukan dosa di malam hari bertaubta, hinggalah terbitnya matahari dari sebelah barat. (Riwayat Imam Muslim dari Abu Musa r.a)
Sumber Buku: 50 Kewajipan seorang Muslim oleh Muhammad bin Abi Bakr dan diterjemahkan oleh Ustaz Ahmad Adnan Fadzli cetakan 2010 Penerbitan Dar Hakamah.

Penulis: Jangan mudah berputus asa dalam mencari keampunan dan keredhaan dari Allah s.w.t. !!!

Hari Ahad Yang Lepas: Rumah Azie at Cahaya SPK, Shah Alam

Bismilahirahmanirrahim, Asslamualaikum...

Alhamdulillah, akhirnya saya berkesempatan melawat rumah Azie di Cahaya SPK Shah Alam. Pada mulanya agak risau sebab rasa macam susah nak cari kesempatan nak melawat rumahnya yang baru dan jugak baby Amni Mardhiyyah (her second daughter), berkat kesempatan waktu kenduri Ida dan saya ada peluang pergi melawat. Again Thanks Ida...^_^ If not memang I kat Chenorlah...kalau tidak entah bila dapat melawat.

Anyway, gambar pun akan kemudian updatelah, again mengharapkan ihsan Zizah nantilah. Masya Allah cantiknya rumah Azie, suka...hmm well of course sesuai dengan harganya lah...^_^. Sekarang harga nya dah bertambah suku ganda, banyaknya beza even baru 2 years ago.

Perjalanan pergi ke Cahaya SPK ala2 macam pergi C.H...mungkin disebabkan cuaca.

Harga rumah sekarang di area Seelangor and KL sangat menakutkan...huhu...for me aje kot.

So, even hari sabtu dah jumpe Azie, tak puas lagi jumpe, dahlah dia tak bawak Amni. Sudah tentulah nak tengok rumah baru. First time jumpe Amni Mardhiyyah, tak perasan ingatkkan anak yana...have a boyish look skit tak macam Aishah Marissa yang macm korean gurl..:)

Memang seronok dapat berjumpa balik dengan sahabat-sahabat semua, Azie and Malie with Marissa and Amni, Yana and Lan with Danish, Hasan and Fazli, Nana and paling penting Zizah...huhu...suppose Ida pun datang tetapi dia kena balik Mersing...al maklumlah penganti baru. Dan juga dapat berjumpa dengan family Azie.

Duduk kat situ macam tak ingat nak balik, macam-macam topik keluar. Seronok dapat melihat mereka berjumpa. Anyway saya rasa masih belum cukup puas nak borak ngan Azie, :(....terlalu banyak perkara akak nak ceritakan pada Azie, tapi takkan dia nak layan aku sorang aje kot..hahaha) Insya Allah next time ye.

Hmm ya satu  topic Azie tanya, nak pergi mana lagi? Hmm saya tak mampu nak jawab...dulu saya banyak plan dan saya akan pastikan ia akan dilaksanakan walaupun berapa org saja yang ikut, even sekarang pun saya masih boleh plan, tapi saya tidak mahu plan jika saya sendiri tidak boleh beri committment pada planning tersebut. :( .

Sseronok dapat jika berkumpul dengan sahabat-sahabat biarpun sudah bekeluarga, itu yang akan menjadikan hubungan lebih rapat, bukannya makin renggang. Ya mungkin setahun sekali atau dua kali.

Biarlah kali  ini mereka yg plan, jika saya dapat ikut saya akan ikut, kalau tidak saya tidak akan follow, anyway tiada sayapun tetap jadik punya ^__^. Even pada minggu lepas, memang saya gelak sampai hingga tak hengat, Astaghfirullah, menyesal pun ada, saya sudah tidak mahu gelak macam tak hengat macam tu, pasti ada sesalan selepas itu. Rasa bersalah pun ada...entah kenapa...

Jangan terlalu banyak ketawa di dunia kelak kamu akan banyak menangis di akhirat, even sekarang sekarang pun sudah banyak mengalirkan air mata...entah kenapa bila saya terkenang saya pasti mengalirkan air mata....????

Hanya terkenang pada emak....kasihan dia. ya sangat kasihan... :(...

OKAY STOP!!!

Saya nak cerita benda yang happy-happylah...tak mahu sedey-sedey kan? kan? kan?...Ayuh saya mahu maju terus kehadapan!!! ^__^

Hmm ya cerita pasal apa ya?...

Pasal Marissa yang sangat comel dan garang dan Irfan yang sangat aktif, dah nampak nak jadi pemain bola...dan tak lupa pada Amni, Acik Laily doakan kamu semua menjadi anak yang soleh dan solehah. Aaminn.

Okay sampai disini sahaja, nanti saya akan updatekan dengan gambar, mungkin...^_^


Penulis: Bahagia apabila melihat mereka bahagia, saya doakan kebahagian dan kebaikan sahaja mereka dunia dan akhirat sentiasa ya Allah semoga waktu itu sampai jua untukku, yang masih sabar menanti ^__^

Monday, May 07, 2012

Malam Sabtu yang lalu :)

Bismillahirahmanirahhim,
Assalamualaikum w.b.t,

Cerita malam sabtu yang lalu, lepas balik dari rumah Ida di Semenyih sampai di Tower 10, terus bersiap pergi outing lagi. Hmm dah lama tak buat kerja macam ni, lepas geram agaknya. Anyway terima kasih kerana sudi teman my dear cousin... :)

Saya dah lama tidak keluar malam dan balik lewat macam ni, tetapi bukan pergi cucuk langit tau...biasalah JJCM, Bowling and Movie...huhu...

Keluar pun lepas maghrib, siapa suruh tak beli tiket awal, dah kena layan midnight anyway mesti ambil 3D ikut cousin taste dia nak tengok Avengers.

After dapat tiket, ajak dinner laks...huhu so I wish I have camera or at least a camera phone with at that time so that I can capture the picture. I'm not really a japanese food fan, some common sushi bolehlah telan :). Tetapi sebab dah takde pilihan, ingat nak makan Teppanyaki tetapi dah close (haiya is not 10 O clock yetlah) so we end up having dinner at Sushi King.

After order, I have this conversation:

Me    : Sushi King halal tak?
Cikna: Hmm....rasa cam rasa macam ya.
(suddenly we just look at each other, dah order takkan nak cancel kot and silent).

In the end we just decided to stay and have dinner.

So back to the question Sushi king halal atau pun tak?

I google so this is what I found, three articles:

1. Email pertama dari http://afiqsdiary.blogspot.com/2009/05/sushi-king-is-non-halal.html:

Enquiry : I would like to know about halal status of Sushi King since there were no halal logo on every of you premis entrance.
Jawapan dari Sushi King:
Dear Mohamed Afiq,
Thank you for your email.
For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free.
All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.
Thank you.
May you have a great day ahead!
Warmest Regards,
Marilyn LimMarketing DepartmentSushi Kin Sdn. Bhd.Tel: 03-56319060 Ext: 283

2. Email kedua dari http://lepaktime.blogspot.com/2009/08/sushi-king-halal-ke.html:
Enquiry : I know that your chicken & beef are from halal supplier. How about your sushi? Do you put any sake or any other types of alcohol in your sushi? If you did, you shouldn’t do. Cause muslims can’t eat your sushi if contains any alcohol. Hope you can change it to vinegar that not contains alcohol cause muslims also want to enjoy your sushi. Thank you.
Jawapan dari Sushi King :
Dear Faeza,
Thank you for your enquiry.
Sushi King is not certified 'Halal'. This is due to some of our food contains 'Mirin'.
Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.
Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura
On top of that, some of our restaurants do sell beer.
Hope this answers your question.
Thank you.
May you have a great day ahead!
Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext 283
Fax: 03-56325200

3. Another info from http://nazri.flavert.com/2011/01/19/sushi-king-halal-kecuali/4
 4. Berikut pula adalah respon aduan dari website JAKIM(http://www.halal.gov.my/aduan_siar_c.php?id=6616&a=U):
Tarikh Aduan :
01/11/2007 - 11:17:51
Jawapan :
Untuk pengetahuan tuan, syarikat tersebut tidak/belum mendapat sijil pengesahan halal dari JAKIM sehingga Januari 2008. Tuan boleh lawati laman web JAKIM www.halal.gov.my untuk mendapatkan status pengeluar makanan halal di Malaysia serta badan-badan Islam yang diiktiraf JAKIM. Syarikat atau premis yang mempunyai sijil pengesahan halal JAKIM dimestikan mempamerkan sijil asal dan logo halal JAKIM di premis mereka bagi memudahkan pengguna dan pihak lain. Terima kasih di atas aduan pihak tuan. Harap maklum.

Anyway I have send email to JAKIM for the latets info, so just waiting for the reply ^__^. 

Hmm after having a marvellous dinner, we have to wait for 12.30am for movie, so what did we do, I suddenly want to play bowling, so straight go to Cosmic Bowl :), terus 2 game saya layan...uhuk uhuk, akibatnya sampai hari ni rasa lenguh lengan ^__^.

Itupun afer bowling masih kena lepak di Mcd lagi, kena tunggu aduyai...lamanya...sambil tunggu layan Soduku and Wordspuzzle, so tak bosan sangat.

About the movie Avengers, not so bad... paling kelakar "Hulk"...:)...

anyway the story is, the movie end around 3.00am, and by the time I reach my house it's already 4am, dush...dah tak mahu buat cam ni lagi...^_^ bangun keesokkannye kepala jadi ding dong. :D

~~END~~

Selamat Pengantin Baru Ida Syafizul & Firdaus ^_^

Dengan Nama Allah yang Maha pengasih dan penyayang,

Assalamualaikum w.b.t ,

Tanggal sabtu lepas pada 5 MEI 2012 bersamaan 13 Jamadilakhir 1433, sudah selamat Majlis Penyatuan Sehati Sejiwa Ida & Firdaus berjalan lancar. Saya Ucapkan:


"Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikan.” (Riwayat Dari Abu Hurairah r.a dari Rasullullah s.a.w)
Semoga kamu berdua berbahagia dunia dan diakhirat, dan dikurniakan anak-anak yang soleh-solehah, Insya Allah Aaminn.

 
Dan terima kasih pada ida kerana beri kepercayaan pada diri ini untuk menjadi pengapit :)...ya pertama kali saya menjadi pengapit, dah ada pengalaman okaylah...huhu...boleh tahan lah...ingat2 tak mahu jadi pengapit pun..nak terus aje duk di pelamin...hahaha...

Sungguh setiap majlis perkahwinan itu menyambung kembali dan mempertemukan kembali kawan-kawan dan sanak saudara sungguh seronok ya dalam kegembiraan. ^__^

Kiranya saya ingat jua, waktu arwah ayah meninggal, majlis itu jua mempertemukan dengan sanak saudara dan sahabat handai kamu tetapi dalam keadaan yang.... :(

Hmm...saya nak ceritakan lebih, tetapi oleh kerana tiada gambar saya "hold dulu"...later saya akan update kemudian k..mungkin ihsan dari camera lydia or zizah :)

Apa yang saya boleh kata, I'm proud with you ida, she shows me that majlis perkahwinan itu yang paling penting adalah majlis akadnya...ya objektifnya, biarpun ia adalah untuk sekali seumur hidup, tapi yang paling penting mengikut kemampuan masing-masing dan tidak perlu menunjuk-nunjuk. :)

Sungguh simple and easy, apa yang baik kita jadikan teladan dan yang buruk kita jadikan sempadan :)...cheewah...hehe insya Allah saya akan jadikan panduan untuk masa saya nanti :)

So happy when other people happy...^__^

Today's word: Instagram :)

Assalamualaikum,

I was planning to write this post last week, but could not make it, bit preoccupied I must say :)...

How to put this hmmm, hahaha...bit akward, not a good writer...

Well firstly, I like to read articles.  I like to browse other people's blog a lot, and usually when I read, I do smart read which means I didn't read the whole things.  I do selective reading in the articles itself, which as long I get the main idea. Hmm...not a good habit I guess, learn some lesson last week. :) Thank you.

So anyway, this words I found in one of the articles that I read, which at first I didn't see, when someone mention it then I read again from the start then I notice the word, see how my selective reading done to me...hahaha...shame on me...:D

Well the word today is Instagram...What is that?

If reader knows then you are so lucky that you did not stuck like I am, I must say I must have been stuck under that rock for the passed 2 years : p cause I never heard bout it.

So what I did, I just did like always do, google it..it is not so hard to find. I try to open Instagram social network at my PC office and of course it doesn't suprise me at all when  it is block :( .

Well luckily intsagram blog is not block: Instagram) I can see the examples. It's cool and fun, at least for me, cause I like looooveeesss to look at pictures... :)

@tonyhawk - Skateboarding
Well what is it?

It is a free photo sharing application which allows insta users to shares their photos on Instagram‘s social network as well as  any other social networking services (Blog, Facebook...etc).

You take a photos, apply a digital filter (variety choices to choose) to it and share it, sounds like easy as an ABC.

At first it was only supported on IPhone or Ipad (no wonder I didn't know, not really an 'I person") but after that it was supported on Android camera phone, and it become much more famous, and also Facebook.

@piarieu
What makes it is so cool is that its allowed you use your camera phone (that you always have with you) to instantly capture the moments (people on the street, foods, sunset, etc) everything that you saw everyday or at that particular moment and can easily to be edited and produce an awesome pictures (without your DSLR, Polaroid Camera) and easily shared it with your family and friends.

~Magic Moment easily and quickly shared without the hassle of editing and transfer~ :)

So there, hope the info is helpful for you and for me. Enjoy using your Instagram. ^__^

@jeremey

Friday, May 04, 2012

Do you agree with this?

Ihsan From Google
Q. Why is Facebook so successful?

A. The secret of it's success :
it works on the theory that people find other people's lives more interesting than their own.
Author: I have no idea... :p
 

Song of the Month Maher Zain ~ Number One For Me ~

Ihsan dari Google

My Song of the Month!!!  ^___^

~Number One For Me~
Performed by Maher Zain

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
Mum I’m all grown up now
And it’s not too late

I’d like to put a smile on your face every day
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh, oh, number one for me

And now i finally understand
Your famous line
About the day I’d face in time
‘Cause now I’ve got a child of mine

And even though i was so bad
I’ve learned so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kid the way you do

Oh, if i could turn back time rewind
Iif i could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Mum i’m all grown up now
it’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day
mum i’m all grown up now
and it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh, oh, number one for me

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me

there’s no one in this world that can take your place
oh, i’m sorry for ever taking you for granted, ooh
i will use every chance i get
to make you smile, whenever i’m around you
now i will try to love you like you love me
only God knows how much you mean to me

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i’m all grown up now
it’s a brand new day
i’d like to put a smile on your face every day
mum i’m all grown up now
and it’s not too late
i’d like to put a smile on your face every day

mum i’m all grown up now
it’s a brand new day
i’d like to put a smile on your face every day
mum i’m all grown up now
and it’s not too late
i’d like to put a smile on your face every day

the number one for me
the number one for me
the number one for me
oh, oh, number one for me


My Babbling

Advice (27) Akhlak (40) Al-Quran (24) Allah (19) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (17) Dua' (14) Education (53) Family (34) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (56) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (222) Parents (13) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)