Sponsored Link

Monday, October 31, 2011

World Hunger Relief Charity Walk 2011 and Return To Broga Hill (3)

Sila Klik pada Gambar untuk keterangan Lanjut

29th October 2011 Saturday

Pada petang Sabtu lepas, saya join Charity Walk at Putrajaya for 5KM. Alhamdulillah berjaya, nasib baik tak pengsan aje...hehehe...yelah berjalan aje bukan berlari...terima kasih pada makcik kerana menjemput dan bagitau...okay a bit info on this program.

Hmm program ini, ditaja oleh KFC and Pizza Hut Malaysia with the theme "Be The Movement 2011". Ini adalah event yang kali ke empat, jujur saya katakan ini kali pertama saya join dan dengar. Erk, terasa diri katak bawah tempurung...

Ia adalah salah stau usaha untuk menghapuskan "hunger all over the world". Dari segi statistik, diwaktu kita tengah bergelak ketawa dengan kawan2, makan kenyang-kenyang, tidur, duduk dengan selesa, bekerja, berborak dengan kawan...dalam setiap 5 saat itu ada seorang kanak-kanak mati disebabkan kelaparan...hmm..saya pun baru tahu...

Masya Allah...terasa syukur yang amat sekarang, penduduk Malaysia ada yang terlebih makan mungkin...hmm...

Program ini adalah untuk menyokong "World Food Programme" (sila klik pada link untuk maklumat lanjut).

"Be the movement 2011" kali ini adalah berjalan bermula dan juga berakhir didepan Istana Kehakiman, Putrajaya sejauh 5KM, hmm lebih kurang satu jam jugalah berjalan.

Ramai peserta, ada yang bawak anak dengan kereta sorongnya, yang dukung anak ada, yang pergi member company pun ada, dan macam-macam lagi...seronok sangat.

Saya ada kesempatan berjalan-jalan di Putrajaya jalan atas jalaraya, tengok bangunan yang bermacam-macam bentuk, Polis Kuda dan ada kesempatan untuk solat di Masjid Besi (Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin) (sila klik pada link untuk lebih lanjut). Subhanallah, sungguh menakjubkan.

Ya bila saya lihat masjid-masjid yang sangat indah...ada perasaan yang bercampur baur, takjub dan juga sedih. Ya masjid di akhir zaman...pembaca pasti tahu apa yang saya maksudkan mungkin...

Apapun tak rasa rugi pun join...^_^...

Harap-harap...lepas ini ada rasa untuk menahan diri dari makan yang banyak makan sangat...dan jangan membazir makanan...



30th October 2011, Sunday


Hmm apa yang saya buat di pagi Ahad, patutnya masih tidur lagi pagi sebab penat semalam petang berjalan...Ini tidak 4.30am sudah bangun menuju ke Broga Hill dari Puchong Perdana.



Saya bawa pulak mak saudara sorang ni naik Broga, di Semenyih. Sebab sudah berjanji, Ikutkan, untuk tahun ini sahaja yang ini adalah kali ketiga saya naik Broga. Tak pernah jemukan?..hehe kamu tanya kenapa saya suka pergi sana?...entahlah...sebab dah suka kot...^_^


Wah mungkin kali ini rezeki, mak saudara saya. Cantik Broga kali ini, adalah secantik waktu saya pergi Broga buat kali pertama...2 kali sebelum ini kurang cantik...malah kali ini ada kesempatan saya melihat matahari terbit lagi, masya Allah...sungguh menakjubkan...Malangnya makcik saya tak bawak camera lagi, so guna camera handphone kurang quality sikit, hanya saya simpan dalam kepala saya...mungkin di hari lain saya akan post gambar di Broga pada waktu kali pertama, kalau gambar itu masih ada lagi pada sayalah...


Ada juga sedikit gambar yang saya dapat dari Mak Cik saya...hehe..thanks...Ada masa saya akan tulis journal perjalanan ke Broga Hill, Semenyih....^_^

Penulis: Ada banyak tempat lagi saya pergi kedua-dua hari ini, anyway tempat yang lain tu hehehe..mostly under label of JJCM...hehe so next time ajelah saya post okay, with pictures (my cousin have new handphone) Yay!!!

2 comments:

  1. jom ahad ni!! https://www.facebook.com/TerryFoxRunKL

    ReplyDelete
  2. hmm...registration can be on the actual event day ke?

    ReplyDelete

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (30) Akhlak (41) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (18) Dua' (14) Education (53) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (223) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)