Sponsored Link

Monday, September 05, 2011

'Eid Mubarak, Maaf Zahir & Batin, dan Selamat Hari Kemerdekaan.

Sebahagian drpd Keluarga Penulis
Bismilllahirahmanirahim...

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.

Alhamdulillah...

Penulis kembali menulis, atas nama kesibukan dan tiada kesempatan pada hari cuti yang mulia ini, tidak sempat mengujungi blog ini...hahaha...penulis menulis macam ramai sahaja yang membaca...huhu...

Last saya menulis adalah 10 hari yang lepas...ya agak lama...bagi saya yang agak ketagih menulis,  membaca, blogwalking dan lain-lain...huhu...waktu itu agak lama...

Alhamdulillah, syukur pada Allah s.w.t...sangat sangat gembira dengan 'Eid kali ini...bersyukur dengan rezeki yang ada, umur yang ada, kesempatan yang ada, dapat berkumpul dengan sanak saudara, menziarah saudara-mara yang ada. Alhamdulillah atas segala-galanya, yang baik malah yang buruk jua...^_^...

Ya terasa diri makin dewasa, namun masih jua yang banyak perlu diperbaiki, banyak yang perlu dikekalkan dan ada jua yang patut dibuang, ya diri ini masih banyak kelemahan yang perlu dibaiki. Ya Allah, sesungguhnya memohon agar ia lebih baik dari Ramadhan terdahulu, dan jangan ditinggalkan. Ini pun sudah termula-mula balik kepada keadaan yang lama, ya Allah permudahkanlah diri ini untuk istiqamah seperti Ramadhan terdahulu...insya Allah.

Hmm, 'Eid kali ini, tema warna baju warna warni...huhu...biasalah...masing-masing ada taste sendiri. Hmm yang paling best, semua big bro n sis first raya dekat Chenor dahulu, masak-masak ala-ala kenduri kecik...uhuhu...menu Raya kali ini: Opor Daging (makanan tradisi orang Pahang [Pekan dan Chenor]), Sate Ayam, Sate Daging, Sate Perut, Sate Pedal, Kuah Sate, ketupat (rebus ketupat segera aje) dan lemang (tempah dengan orang)...simple kan?...hehehe...

Kuih-muih, serius tak sempat, hanya tempah jua, membantu muslimah dan muslim lain berniaga...^__^...Upacara tradisi yang baru : Malam raya Pertama Steamboat Chenor Style...huhu...next time insya Allah, buat barbeque Chenor Style pulak...dah agak jemu dengan steamboat...huhu...Raya kedua: Hidang nasi goreng pedas (hahaha..tak pernah dibuat orang kot penulis nih, hidang nasi goreng waktu raya)...raya ketiga: Laksa penang (dah jadi kebiasaan sejak last year penulis buat)...dan seterusnya lah...

Raya Kedua, kali ini, cik ngah  ajak tahlil ke kubur, ikut kan ayah penulis dah tak larat dia nak gi...biarlah yang muda-muda aje...insya Allah, yang memang jadi tradisi akan diteruskan juga pada masa akan datang.

Raya kali ramai pulak yang puak muak mak ayah penulis datang, dari raya Pertama Hingga Keempat...setiap hari ada menu berat..huhu, rasa cam cuti kejap asyik melayan orang datang...taaaaaapi itu yang seronoknya...:)

Sungguh terlalu banyak perkara yang perlu disyukuri....^_^

"Awan Makin Cerah, Semakin Ringan, Malah Mula Memberi Laluan Pada Sinar Mentari"

Akhirul Kalam, walaupun terlewat, Penulis ingin mengucapkan Salam 'Eid Mubarak, Selamat Hari Merdeka dan Maaf Zahir dan Batin kepada semua....^_^

Saya akhiri dengan anatara sebuah lagu raya yang saya sangat suka, ringkas sahaja...yup Evergreen:

Fazidah Joned
~Selamat Hari Raya~
Aidil fitri hari bahgia
Hari yang mulia
Mohon maaf bersama dipinta
Selamat... Selamat Hari Raya

Sembah salam ayah dan bonda
Ampunkanlah dosa
Hilangkanlah duka dan nestapa
Selamat... Selamat Hari Raya

( korus )
Semoga kita berjumpa lagi
Di hari bahagia ini

Mari teman mari saudara
Kita bergembira
Lupakan hatimu yang duka
Selamat... Selamat Hari Raya

( ulang korus hingga akhir )

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (30) Akhlak (41) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (18) Dua' (14) Education (53) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (223) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)