Sponsored Link

Tuesday, May 24, 2011

Walaupun kecil: Awan Nano ~ Hafiz...^_^

Penulis: Apa Maksud awan nano?...yang tersirat di sebalik lirik ini...dah lama draft tentang lagu ni...ambik masa...simpan dulu...entah tidak tahu kenapa...sekarang baru mahu letakkan?....entah....ditangguh, ditangguh, ditangguh...aahh...sekarang ini penulis terlalu banyak post yang ditangguh, terlalu banyak travelog yang ditangguh....


Dah lama tidak tukar lagu di blog ini...niat dihati memang hendak tukar bila hampir siap post ni...^_^...tetapi.....pedulikan...setiap manusia ada kebebasan...
lagu yang sangat indah dan lirik yang penuh simbolik dan metafora...


Lagu oleh M Nasir Lirik oleh Buddhi Hikayat, lagu yang ada tersirat yang kena dengar banyak kali baru faham...dan apa yang berlaku ini sentiasa berlaku dikalangan manusia, di kalangan keluarga (mak, ayah, kakak, abang, adik, suadara mara dll) di alam persahabatan (kawan, sahabat dll), dan di alam percintaan (kekasih, pakwe, makwe, dll), perkahwinan (suami, isteri, tunang dll), pekerjaan (pekerja yang kita tidak pernah hargai, tukang angkut sampah, tukang sapu, guru, kerani, konduktor...dll...).

Manusia selalu hmm...macam mana ya...ibarat kata orang omputih...selalu take things/someone for granted (maksudnya kita sentiasa mengharapkan seseorang atau sesuatu ada sentiasa tanpa rasa terima kasih atau menghargai mereka, ambil mudah). Walaupun sebenarnya benda itu sentiasa ada dihadapan mata kita...ya...walaupun sejengkal cuma jauhnya....


"lagu ini umpama seseorang yang sebenarnya sangat penting dalam kehidupan kita, tapi kita tidak hargainya bahkan tidak pedulikan dia. sedangkan, hakikatnya kita perlukan dia terutama ketika susah sebab sewaktu senang, kita lupakan dia..."


Nano apa maksudnya nano ni berasal dari perkataan Greek, maksudnya, kerdil atau sangat-sangat kecik dan tak boleh nampak dengan mata kasar sebab dia seratus ribu kali lebih kecil dari saiz sehelai rambut. Awan ini yang sentiasa berada di atas, melindungi makhluk bumi dari panas, menyuburkan bumi dgn hujan walaupun ia hanya sebesar nano.


Awan apabila memutih di langit, tidak ramai yang menghargai akan kewujudannya. Hadirnya sekecil zarah nano yang halus. Kalau ada, adalah. Kalau tiada, tidak mengapa. Hanya apabila terik mentari membakar pipi, ketika itulah kita tercari-cari lindungan redupnya (ya ketika kita susah barulah cari). Dan apabila mendung menyelubungi hari, ketika itulah kita ternanti-nanti kemunculan lingkaran peraknya.

Firman Allah s.w.t: An Nur, 43:

"Tidakkah engkau melihat bahawasanya Allah mengarahkan awan bergerak perlahan-lahan, kemudian Dia mengumpulkan kelompok-kelompoknya, kemudian Dia menjadikannya tebal berlapis-lapis? Selepas itu engkau melihat hujan turun dari celah-celahnya. Dan Allah pula menurunkan hujan batu dari langit, dari gunung-ganang (awan) yang ada padanya; lalu Ia menimpakan hujan batu itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan menjauhkannya dari sesiapa yang dikehendakiNya. Sinaran kilat yang terpancar dari awan yang demikian keadaannya, hampir-hampir menyambar dan menghilangkan pandangan."




Dan awan nano ini walaupun kecil dan walaupun  "dan tak akan tercapai jejarimu" walaupun tidak dapat disentuh ia tetap akan setia hadir dan akan jadi pelindung bila diperlukan ya sentiasa...hmm...wah...wah...

Dan setiap kali bila saya dengar sebenarnya sangat hiba dan sebak...berapa banyak orang yang ada disekililing, yang saya kadangkala tidak menghargai mereka semasa mereka ada..bila mereka hilang barulah  terasa....hmm....dan juga barang yang ada disekeliling kita, awan, pokok, udara, cahaya matahari...aah...manusia sentiasa tidak pernah puas....(bila panas, tanya bila hujan; bila hujan,  bila nak reda hujan)...ke mana syukurku selama ini...aah...diri ini bukan manusia yang sempurna....ya tiada manusia yang sempurna...

kalau boleh ingin elakkan dengar...walaupun suka...tapi ia lebih menyebabkan rasa....hmmm....cuma baru sekarang dah okay sedikit...baru boleh terima...

Firman Allah, Ar-Rum: 38


"Allah jualah yang menghantarkan angin, lalu angin itu menggerakkan awan; kemudian Allah menyebarkan awan itu di langit sebagaimana yang dikehendakiNya, dan menjadikannya berkelompok-kelompok; lalu engkau melihat hujan keluar dari celah-celahnya. Maka apabila Allah menurunkan hujan itu mengenai sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambanya, mereka serta merta bergembira;"


Ini lirik lagunya...laaayaaaaaaaaaaan....^_^...kalau layan sambil lihat video clip pun best..lagi sedih...ya kadangkala kita selalu tersalah sangka, tersilap andaian, membuat andaian sendiri, buat keputusan melulu, mengikut hati dan perasaan, cemburu buta, membenci tanpa usul periksa, dan bila kita tahu perkara yang sebenar ...dan disaat itu jua mereka hilang....tidaaaaaaaaaaak!!!


Sentiasalah hargai mereka....^_^




~Awan Nano~ Hafiz

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga

Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu



Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua



Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu



Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu



Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu



Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu



Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
 

Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu....



Penulis: 1.00am 5th February 2011,
....ya walaupun tidak tercapai...akulah awan nano itu...


"I'm not perfect & You're not perfect
but when we are together its feel perfect, great, good...It's feels like that,
but then may be I am the one who get it wrong"

No comments:

Post a Comment

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida: Komen anda sangat dialu-alukan dan dihargai :)

My Babbling

Advice (27) Akhlak (40) Al-Quran (24) Allah (19) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (17) Dua' (14) Education (53) Family (34) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (56) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (222) Parents (13) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)